IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мита, квоти или и двете – Тръмп подхранва стоманодобивния спор

Американският президент обвини и Европейския съюз в протекционизъм срещу вноса от САЩ

10:33 | 14.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тръмп на борда на президентския самолет Air Force One. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръмп на борда на президентския самолет Air Force One. Снимка: Ройтерс

В рамките на спора по отношение на стоманодобива с Китай и други държави американският президент Доналд Тръмп отново заплашва с търговски бариери.

„Те предлагат стомана на дъмпингови цени и разрушават нашата стоманодобивна индустрия. И го правят от десетилетия. Аз ще спра това“, заяви в четвъртък Тръмп на борда на президентския самолет Air Force One по време на полета от САЩ за Франция.

Според него има две опции: квоти или мита. „Може да наложа и двете“, добавя Тръмп, цитиран от DPA.

Впоследствие акциите на американските стоманодобивни компании поскъпнаха на борсата в Ню Йорк.

Отмятайки се от досегашните си възгледи, Тръмп обвини и Европейския съюз в протекционизъм срещу вноса от САЩ. „Има неща, който едва можем да продаваме в ЕС. Те са много протекционистки настроени, а ние – не“, добавя той. 

Президентът и неговият търговски министър Уилбър Рос - милиардер бизнесмен, натрупал част от състоянието си именно от инвестиции в бизнеса със стомана, обявиха още през април, че преглеждат възможността за ограничаване на вноса на стомана в САЩ, за да „гарантират националната сигурност“. Това всъщност трябваше да се случи до края на юни, но поне засега няма обявени резултати от този преглед. Заради сериозните дебати сред екипа на Тръмп и отбраната на редица търговски партньори планът очевидно се забавя. 

Рос се е срещнал с членове на Комисията по финанси на Сената. Според информация на участниците той е искал да демонстрира начини, по които вносът на стомана може да се ограничи на основание „защита на националната сигурност“. Рос вероятно ще обяви тези опции през следващата седмица, уповавайки се на закон от 1962 г. 

В момента тече одит на Министерството на търговията за това как този закон може да се приложи по отношение на вноса на стомана. Самият Рос не пожела да коментира темата, нито кога ще бъдат представени резултатите от проверката.

Пазарът на стомана страда от години на тежка форма на свръхзасищане и свръхкапацитети, особено в Китай. Но Съединените щати така или иначе почти не внасят стомана от Поднебесната империя, защото вече са наложени строги ограничения. 

Китай е най-голямата страна производител и произвежда много повече стомана, отколкото употребява, продавайки излишъка навън, като така подбива цените на местните производители.

От години към Пекин се сипят обвинения за дъмпинг на пазара на стомана, а ЕС и САЩ въведоха и специални антидъмпингови мита за китайската стомана. Затова и през миналата година властите в страната обещаха да се справят със свръхкапацитета чрез консолидация на индустрията и закриване на неефективните фабрики.

Част от излишния капацитет в сектора действително беше закрит. Ефектът от мерките обаче беше компенсиран от отворените нови фабрики, се посочва в доклад на консултантската компания Custeel и организацията Greenpeace за Източна Азия. 

През октомври 2001 г. разследване на министерството на търговията не откри доказателства, че вносът на желязна руда и полуготова стомана представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още