IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Merck закупи Cubist за 9,5 млрд. долара*

Производителят на антибиотици разработва ново лекарство, което може да е полезно в борбата с резистентните към антибиотици бактерии

13:59 | 08.12.14 г.
<p>
	Табела на Merck. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Табела на Merck. Снимка: Ройтерс

Американската фармацевтична компания Merck е в напреднали преговори за придобиването на производителя на антибиотици Cubist Pharmaceuticals. Сделката се оценява на 9,5 млрд. долара, според запознат с въпроса източник, предава Bloomberg.

Merck ще плати по 102 долара на акция в кеш. Сделка при тези стойности би представлявала 39% премия над цената на акциите на Cubist от 5 декемри. 

Новината изстреля акциите на Cubist в предборсовата търговия с над 34 на сто до 101,15 долара за брой. Книжата на Merck също поскъпват - с над 5 на сто.

От Cubist заявиха, че планират да представят четири нови лекарства до 2020 г. за борба с бактериални инфекции, резистентни към други лечения поради прекомерна употреба. Повишаващата се заплаха от резистентни към лекарства бацили накара органите на общественото здравеопазване да призоват компаниите да инвестират в нови антибиотици. Това поле бе като цяло изоставено, тъй като производителите на лекарства се бяха фокусирали върху по-доходоносните терапии на рак и хепатит C например.

Главният изпълнителен директор на Merck Кен Фразиър заяви, че вторият по големина производител на лекарства в САЩ се опитва да прави малки до средни придобивания в области, които биха допълнили арсенала му от лечения. Компанията не се интересува от големи сделки, които са „много времеемки и ни разсейват от това, за което сме тук, а именно да инвестираме в нови лекарства“, заяви Фразиър през юли за Bloomberg.

В края на септември Merck имаше пари в брой и еквивалентни средства на стойност 14,3 млрд. долара и общ дълг на стойност 27,8 млрд. долара, според данни на Bloomberg.

Cubicin, най-добре продаващото се лекарство на Cubist, бе одобрен от американската Администрация за храните и лекарствата (FDA) през 2003 г. за борба със сериозни кожни инфекции. През 2006 г. употребата му бе разширена и до инфекции на кръвоносните съдове. Cubicin генерира повече от 80% от продажбите на Cubist. Според предвиждане на базираната в Масачузетс компания за анализ Lexington продажбите ще достигнат 2 млрд. долара до 2017 г.

Продуктите на Cubist може да допълнят собствената програма за борба с инфекциозните болести на Merck. Едно от експерименталните му лекарства Relebactam бе поставено в списъка за бързо одобрение на FDA през септември. Relebactam инхибира бета-лактамаза – ензим, който се създава от някои бактерии, предизвикващи резистентност към масово използвани антибиотици, включително пеницилин.

Relebactam също така получи обозначение като Квалифициран продукт за борба с инфекциите. Статутът ще му даде пет допълнителни години на ексклузивен пазар, щом бъде одобрен.

Американският център за контрол и превенция на болестите заяви, че антибиотичната резистентност убива поне 23 000 американци на година, превръщайки го в „една от най-сериозните заплахи за здравето“.

Цената на акциите на Cubist отчете 26% ръст, достигайки 93,50 долара в късните часове на американската борса на 5 декември, преди да спадне до 91,25 долара. Книжата на Merck поскъпнаха с 0,9% до 61,49 долара за брой в Ню Йорк.

* Статията е актуализирана в 15,50 часа с окончателната цена на сделката

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още