IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на републиканците в Сената блокира гласуване за тавана на дълга

Сенатът одобри отмяната на поправката "Джексън-Ваник" и прие законопроект за установяване на нормални търговски отношения с Русия

21:40 | 06.12.12 г.
<p>
	Мич МакКонъл. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мич МакКонъл. Снимка: Ройтерс

Лидерът на републиканците в Сената на САЩ Мич МакКонъл предотврати гласуване с просто мнозинство по предложение за предоставяне на президента на САЩ Барак Обама на едноличното право да повишава тавана на дълга, съобщи Ройтерс.

Лидерът на демократите в сената и съпартиец на Обама Хари Рийд подложи мярката на обсъждане по искане на МакКонъл.

Лидерът на републиканците обаче не даде възможност за гласуване, след като Рийд заяви, че то може да бъде одобрено с 51 гласа. МакКонъл поиска квалифицирано мнозинство от 60 гласа в 100-местния Сенат, с каквото демократите не разполагат.

Двете партии продължават преговорите за избягване на надвисналата над икономиката на страната „фискална пропаст“ - едновременното влизане в сила на автоматични съкращения във федералния бюджет и изтичането на данъчни облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши от началото на 2013 г.

Преди обсъждането на тавана на дълга Сенатът на САЩ гласува за отмяна на поправката Джексън-Ваник за търговията с Русия, приемайки законопроект за установяване на нормални търговски отношения с Русия, включващ т. нар. "закон Магнитски", предаде ИТАР-ТАСС.

Отмяната на поправката Джексън-Ваник бе подкрепена с над половината от гласовете на 100-те сенатори. В средата на ноември за отмяната на ограниченията гласува и Конгресът на САЩ. Сега приетият от Конгреса законопроект ще бъде изпратен за подпис от президента Барак Обама.

Приетата през 1974 година поправка обвързваше търговските отношения с Русия със свободната емиграция от СССР, а законът Магнитски предвижда визови и финансови санкции срещу лицата, свързани с ареста, мъченията и смъртта на юриста Сергей Магнитски през 2009 г. в московски затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още