IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: "Северен поток 2" и "Турски поток" ще заработят въпреки американските санкции

Русия възнамерява да отговори на новите мерки, заяви руският министър на външните работи

16:38 | 22.12.19 г.
<p>
	Руският външен министър Сергей Лавров. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: Ройтерс

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви днес, че газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток" ще заработят въпреки американските санкции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Русия възнамерява да отговори на новите мерки, каза още той.

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон за налагане на санкции на компании, полагащи тръби за газопровода "Северен поток-2". Целта на проекта е да удвои газовия капацитет на северния газопровод към Германия "Северен поток". 

Лавров заяви, че Русия е готова да включи тежката ракета "Сармат" и хиперзвуковата ракета "Авангард" в нов договор за намаляване на стратегическите оръжия СТАРТ, ако той бъде продължен. Москва е готова и да демонстрира ракетата "Сармат" на САЩ, каза руският външен министър в ефира на държавната телевизия.

Лавров съобщи, че американският президент е изпратил кратко писмо до руския си колега Владимир Путин по въпроса за Договора за ликвидирането на ракетите със среден и по-малък обсег.

"Американският президент Доналд Тръмп изпрати кратко писмо, в което казва, че те са готови да продължат търсенето на начини за преодоляване на проблемите в нашите отношения", заяви руският външен министър.

Писмото на Тръмп било в отговор на предложението на Путин да бъде наложен мораториум върху разработването на ракети, които са забранени от договора.

През август САЩ официално напуснаха споразумението с аргумента, че Русия го нарушава и вече е разположила тип забранена ракета - обвинение, което Кремъл отрече.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още