IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Данъчната реформа в САЩ може да удари растежа в дългосрочен план

Според управляващия директор на МВФ това ще донесе риск от прегряване на американската икономика

18:18 | 01.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че вижда и положителни, и отрицателни ефекти от „сложната“ данъчна реформа в САЩ, включително краткосрочно ускоряване на ръста, което носи риск от прегряване на американската икономика и проблематично увеличаване на дълга.

Лагард казва в интервю за Ройтерс, че намаляването на данъците може да ускори растежa в САЩ с около 1,2 пр.п. през трите години до края на 2020 г., което ще подкрепи глобалния ръст и търговията поне за няколко години.

„Доколкото растежът в САЩ ще се ускори и понеже САЩ са много отворена икономика, това вероятно ще увеличи търсенето от САЩ към другите икономики по света, а това също е позитив“, каза Лагард.

Огромната данъчната реформа, която свали ставката по корпоративния данък от 35% до 21% и опростява много разпоредби, изпълнява някои от съветите на МВФ за по-прост и ефективен данъчен кодекс. Лагард обаче предупреди, че планът носи риск от насърчаване на инфлацията.

„Заради влиянието на стимулите върху растежa и заради американската икономика, която вече се разраства с пълен обем, [реформата] може да доведе до прегряване на икономиката, което от своя страна да увеличи заплащането, да ускори инфлацията и да доведе до затягане на паричната политика с повишаване на лихвените проценти“, заяви Лагард.

Новият председател на Федералния резерв Джером Пауъл каза пред Конгреса по-рано тази седмица, че ще се придържа към „постепенното“ увеличение на лихвените проценти през тази година.

Лагард изрази тревога и за ръста на бюджетните дефицити и на дълга на САЩ, който според нея ще удари растежа след 2022 г.

Според групата, следяща фискалната политика Center For a Responsible Federal Budget, дефицитът ще стигне 1 трлн. долара още през 2019 г. вследствие на данъчната реформа и увеличението на разходите, прокарани през януари.

Представители на администрацията на Тръмп твърдят, че ускореният растеж в резултат на по-ниските данъци ще минимизира недостига в приходите.

Затова, когато комбинираш по-слаб растеж с по-ниски приходи, вероятно получаваш по-висок фискален дефицит, който ще повлияе на нивото на дълга в САЩ“, каза Лагард.

Не сме призовавали към нарастване на дълга или дефицита. Точно обратното“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още