IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Никой не печели от търговските войни

Макроикономическият ефект от повишените мита на САЩ ще е сериозен, предупреди директорът на МВФ

12:04 | 07.03.18 г.
<p>
	Кристин Лагард. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: Архив Ройтерс

Никой не е печеливш от търговските войни, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

Тя предупреди, че макроикономическият ефект от готвеното увеличение на митата от страна на САЩ ще бъде сериозен, особено ако останалите държави на свой ред отговорят на тази мярка - особено най-засегнатите Канада, ЕС и Германия.

Във вторник американският президент Доналд Тръмп повтори своето намерение да увеличи митата за внос на стомана (25%) и алуминий (10%) в САЩ. Той предупреди ЕС, че ще наложи и "големи данъци", ако общността не се отнася добре към Щатите в областта на търговията.

За увеличаването на митата върху стоманата и алуминия Тръмп заговори още през миналата седмица, което предизвика вълна от критики. Анализаторите предупредиха за риск от търговска война, но американският президент е убеден, че тези търговски спорове се печелят лесно.

"В тези така наречени "търговски войни", водени от реципрочното повишение на мита, никой не печели, има само губещи и в двете страни", катогерична е обаче Кристин Лагард. Пред френското радио RTL тя посочи, че се надява Доналд Тръмп да не наложи новите мита, така както планира.

"Препоръчваме споразумение между различните страни и разговори, разговори", допълни още тя.

Лагард коментира още, че няколко държави по света не спазват споразуменията на Световната търговска организация (СТО). "Китай е пример за това, но не е единствената държава с подобни практики", посочи още управляващият директор на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още