IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът одобри закона за финансиране на правителството, Тръмп заплашва с вето

С подписа на Тръмп законопроектът ще предотврати заплахата от парализиране на правителството

16:38 | 23.03.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Конгресът на САЩ одобри законопроект за финансиране от правителството в размер на 1,3 трлн. долара с голямо увеличение на разходите, като го изпрати на президента Доналд Тръмп, от който се очаква да го подпише, предаде Ройтерс.

С подписа на Тръмп законопроектът ще предотврати заплахата от парализиране на правителството и ще финансира федералните агенции до 30 септември, което засега ще сложи край на бюджетните сътресения във Вашингтон и ще позволи на депутатите да се съсредоточат върху преизбирането им през ноември.

Сенатът одобри с 65 глава законопроекта срещу 32 гласа „против“, няколко часа след като Камарата на представителите го прие  с 256 гласа „За“ срещу 167 гласа „против“.

Въпреки че републиканските лидери настояха за приемането на законопроекта, някои гласуваха против. Тяхната партия контролира двете камари на Конгреса и Белия дом, но се бореше за бюджетното законодателство, откакто взе властта през януари 2017 г.

Новият закон за правителствените разходи предвижда увеличаване на разходите за армията с 80 млрд. долара, а тези за вътрешнодържавни програми с 63 млрд. долара в сравнение със средствата, предвидени в бюджетното споразумение, което сложи край на втората парализа на правителството през февруари.

Споровете за граничната сигурност поставиха на разнопосочни позиции конгресмените. Демократите се опитаха да обвържат финансирането за мексиканската стена с прилагането на защита от депортиране на незаконни имигранти, доведени в страната като деца. Несъгласия имаше и във връзка с нерешения въпрос за това дали да бъдат променяни данъчните облекчения за земеделските кооперативи, произвеждащи зърно, срещу които застанаха големите компании за зърнопроизводство.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обаче заплаши днес с вето финансовия закон, защото не включвал компромис за имиграцията и граничната стена не била достатъчно финансирана, отбеляза БТА.

"Обмислям ВЕТО върху закона за разходите, той като над 800 000 облагодетелствани от закона ДАКА (DACA) /за узаконяване престоя на стотици млади незаконни имигранти, т. нар. "дриймъри" - бел. ред./ изобщо са изоставени от демократите (и дори не са цитирани в закона), а ГРАНИЧНАТА СТЕНА, от която имаме отчаяна нужда за националната ни защита, не е напълно финансирана", написа президентът в Twitter.

Днешната заплаха противоречи на съобщението на Белия дом, който снощи обяви, че законът ще бъде обнародван.

Компромисният текст, гласуван в Конгреса, не включва никакви мерки за узаконяване на престоя на стотиците млади незаконно пребиваващи, чието бъдеще е неясно след премахването от Тръмп на програмата за временни разрешителни ДАКА, създадена от Барак Обама.

Ако Тръмп не обнародва днес закона, федералната държава няма да може да се финансира от полунощ и ще бъде принудена да спре някои от дейностите си - това би било третото такова спиране за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още