IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-големите производствени компании в САЩ?

Apple очевидно е в своя собствена група с нетна печалба от близо 50 млрд. долара за миналата година, но не тя е водеща по приходи

18:18 | 23.12.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп иска технологичния гигант Apple да премести цялото си производство в САЩ, неведнъж предупреждавайки, че ще наложи мита върху продуктите на компанията като част от ексалиращата търговска война с Китай, припомня HowMuch.net.

Оказва се, че той може и да е на вярна следа, тъй като икономиката генерира заводски работни места с впечатляващ темп, разраствайки се с 3,1% през първите 21 месеца на администрацията му. Това би накарало човек да се зачуди как изглеждат най-добрите американски производствени компании, без значение къде са разположени по-голямата част от съоръженията им.

Изданието взима класацията на IndustryWeek за 50-е най-големи производителя в САЩ, която разглежда финансовото представяне по редица показатели, за да открие кои са най-силните компании. Те включват марж на печалбата, продажби и възвръщаемост от активите. Визуализацията на изданието показва класацията в няколко индустрии, фокусирайки се най-вече върху приходите и рентабилността.

Apple очевидно е в своя собствена група с нетна печалба от близо 50 млрд. долара за миналата година. И все пак тази цифра включва печалбата от няколкото ѝ бизнеса, включително покупки в AppStore, iTunes и продажби на устройства.

Microsoft, Oracle и Cisco имат бизнес модели за няколко милиарда долара с марж на печалбата от над 20%. Комбинацията от приходи и рентабилност на Apple обаче, заедно с другите технологични компании във визуализацията, ясно показват къде се правят големите пари.

(За по-голям вариант на визуализациятанатиснете тук)

Технологичният сектор не е единственият в производството с приходи от над 100 млрд. долара. Петролните и въгледобивните компании остават сравнително печеливши, макар и с доста по-малки маржове. Exxon Mobil например генерира най-големи приходи в сравнение с всички останали компании – 244 млрд. долара. Приходите на Chevron и Phillips 66 са съответно 142 и 105 млрд. долара.

Автомобилните производители също задминават границата от 100 млрд. долара, но GM заслужава да бъде спомената изрично заради отрицателния си марж на печала от -2,65%. Тя е и една от само петте компании в списъка, която всъщност губи пари.

От тази гледна точка GE все още не е в списъка на губещите, тъй като данните са за 2017 г. GE е пример за това колко лесно големите компании могат да се провалят. Акциите на GE се сринаха през 2018 г. и към комента на създаването на визуализацията цената им е 7,10 долара. А редица анализатори в момента се чудят дали компанията може да оцелее, камо ли да се върне в Dow.

Всичко това само показва, че производството, като всяка друга индустрия, може да преминава през възходи и спадове. Само времето ще покаже дали GE ще се задържи достатъчно, за да присъства в класацията и следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
обърши се !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 8
Sokratus
преди 5 години
Америка е пред фалит, а Европа е пред разпад!Мокрите сънища на всеки лилиПутинофил!хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Да имаш стойност сред море от кухи *** не е дадено на всеки.Не е голяма привилегия, защото каквото и да споделиш, то дрънчи на празно пространство, защото не могат да затихнат звуковите вълни. Няма кой да попие звука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 5 години
Не бъди скромен! Отговори на въпроса -хубаво ли е да си кух?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Ако бяха казали на един идеен комунист, че ще има Жан-Виденова зима и хиперинфлация, той също щеше да обяви вестоносеца за кух.Ама пак добре, що в древността такива вестоносци просто са си ги убивали.Спете спокойно деца....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 5 години
"Това е краят. Какво идва-никой не знае."що така , нали крайцера Аврора го ремонтираха и сега е стоянка на кея в Петербург и чака ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Всъщност, знае се. След голямото БУМ !! Китай и Русия имат профицитни бюджети отдавна. Затова Западът трябва да папка и да слушка, мноооого да слушка, щото после ще бъде наврян в аспуха на историята и географията.Иначе сега има шанс хамстерчетата след 50 години да знаят, че Втората Световна война е спечелена от капитан Америка и френдовете. Реален шанс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Кои са най-големите производствени компании в САЩ? Федералният резерв разбира се >Цитатче от тук: https://strogosekretno.com/index.php?p=newsroom&nid=8701"Безумието продължава.Глобалният дълг на човечеството надмина 184 трилиона долара.Пише се 184 000 000 000 000, като на всеки възрастен човек на Земята се падат около 86 000 долара.Най-големият длъжник, с 35 процента от този дълг, са САЩ, "най-демократичната и най-изключителна държава", т.е. хипербандитът на хилядолетието.Общо глобалният дълг надмина 225 процента от световния брутен продукт, като статистиката обхваща всички 190 държави на Земята.Това е най-голямата пирамида в историята на човечеството, което трябва да я унищожи, иначе тя ще го унищожи.За съжаление, второто в момента е по-вероятно.Това е краят. Какво идва-никой не знае."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още