IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще придобие щатски активи от пенсионен фонд на GM

Консултантска компания, която управлява средствата, е един от многото инвеститори, които свиват участието си във фондове за непублични компании

14:35 | 19.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайското правителство се е съгласило да придобие инвестиционен пакет, собственост на пенсионния фонд на General Motors – сделка, която ще превърне Пекин в значим инвеститор в редица от най-големите щатски и европейски фондове за инвестиции в непублични компании, съобщава Financial Times. 

Държавната администрация за валутен обмен (Safe), която управлява възлизащите на над 3 трлн. долара валутни резерви на Китай, ще плати между 1,5 млрд. и 2 млрд. долара за позициите на GM във такива фондове, управлявани от компании като Carlyle Group, Blackstone и CVC Capital Partners.

Performance Equity, консултантска компания, която управлява пенсионни фондове за GM и нейните подразделения, е един от многото традиционни дялови инвеститори, които свиват участието си в тези фондовете, в опит да понижат рисковете в инвестиционните си портфейли.

Инвеститорите в частни активи обикновено се съгласяват да предоставят капитал за 10 години. Те обаче могат да изтеглят парите си предварително, ако намерят купувач за своя дял.

Според източници на Financial Times, запознати със сделката, Performance Equity е уведомила няколко големи фонда за непублични инвестиции, че през идните месеци ще продаде част от дяловете си.

Сделката със Safe, която все още не е финализирана, е обвита в тайнственост дори по стандартите за конфиденциалност на частните капиталови инвеститори.

„Преговорите останаха далеч от радарите“, коментира инвестиционен консултант. „Определено съществуват опасения около продажбата на американски активи на Китай. Още повече, че в САЩ предстоят президентски избори“.

През последните месеци секторът на инвестициите в непублични компании попадна във фокуса на наблюдателите.

Кандидатът за президент на републиканците и основател на Bain Capital Мит Ромни трябваше да се справи с критики, че компании, придобити от неговия фонд, активно изнасят производство извън САЩ и така увеличават безработицата в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още