IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай очаква Тръмп на посещение до края на годината

В рамките на азиатската си обиколка американският държавен глава ще направи за първи път официално посещение и в Япония

19:45 | 13.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските власти очакват президентът на САЩ Доналд Тръмп да направи държавно посещение в страната до края на текущата година. Това заяви във Вашингтон пред държавния секретар Рекс Тилърсън членът на Държавния съвет на Китай Ян Цзечъ, предаде ТАСС.

Полагайки общи усилия със САЩ, Китай смята да съдейства за постигане на конструктивни резултати по време на тази визита, каза Ян, цитиран от вестник "Женмин жибао", печатен орган на Китайската комунистическа партия.

И двете страни имат намерение да засилят контактите на висше и на други равнища, да задействат механизъм за междудържавен диалог. Китай се стреми да разшири взаимодействието във всяка сфера от сътрудничеството, а също така да засили регионалните и хуманитарните обмени, посочи Ян Цзечъ. 

Вчера Белият дом съобщи за ТАСС, че тази есен Доналд Тръмп ще направи обиколка в азиатски държави, но без да предостави по-подробна информация.

Очаква се президентът на САЩ да присъства на Източноазиатската среща на върха и срещата на високо равнище САЩ-АСЕАН във Филипините, а също и на форума на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество във Виетнам - събития, насрочени през ноември. В понеделник Ройтерс и Bloomberg съобщиха, че Тръмп планира да посети и Китай, където го покани през април президентът Си Дзинпин.

В рамките на азиатската си обиколка американският държавен глава ще направи за първи път официално посещение в Япония, пише днес местният вестник "Асахи", като посочва и вероятни дати - от 4 до 6 ноември.

Централни теми в преговорите на Тръмп с японския премиер Шиндзо Абе се очаква да станат двустранните отношения, най-вече в областта на сигурността и търговията, а също така ситуацията около Северна Корея и в Азиатско-Тихоокеанския регион като цяло.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още