IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на представителите в САЩ прие нов пакет от стимули за 3 трлн. долара

Републиканците и администрацията на Тръмп обаче се противопоставят на законопроекта и той има малък шанс да получи одобрението на Сената

12:45 | 16.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Patrick Semansky/AP Photo/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick Semansky/AP Photo/Bloomberg

Камарата на представителите на САЩ одобри пакет от мерки на стойност 3 трлн. долара, предложен от демократите, за предоставяне на повече помощ за борба с коронавируса и стимулиране на задъхващата се икономика, разтърсена от пандемията, предава Ройтерс.

С 208 гласа „за“ и 199 „против“ демократите прокараха законопроекта, който лидерите на републиканците, контролиращи Сената, се зарекоха да блокират, въпреки че някои републиканци подкрепят текстовете за подпомагане на щатите и местните власти.

Президентът Доналд Тръмп, който е от Републиканската партия, обеща да наложи вето, ако законопроектът стигне до бюрото му.

Но мярката на демократите може да предизвика нов кръг от преговори с републиканците в Конгреса и Тръмп, който говори за нуждата от нова защита за бизнеса от изпадане в несъстоятелност заради коронавируса или за допълнителни данъчни облекчения.

Демократите се противопоставят и на двете идеи.

След гласуването лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Стени Хойър обяви, че на 27 и 28 май ще бъде гласуван някакъв законопроект, свързан с коронавируса, ако бъде подготвен дотогава. Той не разкри подробности за съдържанието на законопроекта.

Американската икономика понесе опустошителен удар от коронавирусната пандемия. Около 36,5 млн. души, или над един на всеки петима служители в САЩ, са подали заявление при безработица от началото на кризата.

Законопроектът от 1800 страници, приет в петък и наречен Закон на героите, ще покрие всички сектори на американската икономика. Той включва помощ от 500 млрд. долара за изпитващите затруднения щати, нов кръг от директни плащания на физически лица и семейства и плащания за здравни работници и други служители на предната линия в борбата с пандемията.

„Много от тях рискуваха живота си, за да спасят животи и много от тях може да загубят работата си“, тъй като приходите на щатските и местните власти намаляват значително по време на кризата, каза председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси по време на дебатите, продължили през целия ден.

Заместник-председателят на Републиканската партия Стив Скалийз призова Камарата да отхвърли огромния законопроект, като го нарече „социалистическо подаяние“ и обвини Китай, където коронавирусът се появи в края на миналата година, за причинените страдания от пандемията.

Законопроектът беше приет, след като САЩ регистрираха над 85 хил. починали от COVID-19. Броят на заразените и на починалите в страната е най-големият в света.

Междувременно представители на Капитолия обявиха, че туристи и други посетители няма да могат да влизат в огромния комплекс до 9 юни вместо до 16 май, както беше обявено преди това.

От март насам Конгресът и администрацията на Тръмп прокараха четири законопроекта за стимулиране на икономиката, които бяха приети с подкрепата и на двете основни партии.

Петият законопроект обаче не получи подкрепата на републиканците в Камарата на представителите с изключение на Питър Кинг от Ню Йорк, който е епицентърът на коронавирусната пандемия в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още