IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тръмп реши да удари Сирия

На моменти подготовката на ударите в петък вървеше, както си му е редът, но в други прозира хаотичната природа на Тръмп като президент

16:26 | 16.04.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

За втори път през своя мандат президентът Доналд Тръмп се взираше ужасен в снимки на деца, убити при химическа атака в Сирия. И за втори път през мандата му тези тежки гледки го тласнаха към военни удари срещу страна, която според него е капан за САЩ.

На моменти подготовката на ударите в петък вървеше, както си му е редът - обичаен процес на вземане на решения от един необичаен президент. Той поиска информация от съветниците си по национална сигурност и свика съвещания в Ситуационния център. Консултира се със съюзници, които споделяха гнева му от идващите от Сирия снимки на деца и възрастни, очевидно убити или пострадали от отровен газ, пишат в цитиран от БТА анализ за AP Катрин Люси и Джил Колвин.

Но в други моменти изби хаотичната природа на Тръмп като президент. Той намекна за плановете си с войнствени и понякога объркващи туитове. И беше вбесен от законовите заплахи, изникващи около него, включително от обиска на жилището и офиса на дългогодишния си адвокат. 

През това време американски и западни представители казаха, че е ясно, че Тръмп има намерение да предприеме военни действия. Според двама западни дипломати, запознати с разговорите с Франция и Великобритания, въпросът не е бил дали да се удари, а как да стане това по начин, който да не се ограничава само до "наказване" на режима на Асад, а да намали способностите му да използва химически оръжия в бъдеще.

Дипломатите и американски представители настояха да останат анонимни, защото нямат право да коментират публично поверителните разговори.

Според служители ежедневно Тръмп участва в много брифинги и съвещания на най-високо ниво в Ситуационния център. Тръмп е бил съветван за Сирия от Джон Болтън, новоназначения му съветник по националната сигурност, който има репутация на войнолюбец и "ястреб", и от министъра на отбраната Джеймс Матис, който е искал да се гарантира, че военните действия ще бъдат обвързани с една по-широка стратегия.

На правителствено заседание в понеделник Тръмп заклейми "жестоката атака" и обеща бързи мерки.

Във вторник Тръмп разговаря както с френския президент Еманюел Макрон, така и с британския премиер Тереза Мей. Представители на трите страни се събраха във Вашингтон, докато съюзниците се опитваха да решат кой ще участва и какъв ще е възможният удар.

Но Тръмп все още нямаше твърди уверения, че съюзниците ще се присъединят. Въпреки че и трите западни страни бяха убедени, че е използвано химическо оръжие, международните инспектори не бяха стигнали до мястото на атаката и не беше ясно какви доказателства биха могли да представят техните правителства.

Докато вървяха преговорите какъв да е отговорът, Тръмп получи още удари - изненадващият обиск на жилището и офиса на личния му адвокат Майкъл Коен и новата книга на уволнения директор на ФБР Джеймс Коми. Особено вбесен беше от обиска, извършен частично по препоръка на специалния прокурор Робърт Мълър, чието разследване за руска намеса в изборите от 2016 г. хвърля сянка върху президента.

Докато продължаваха разискванията, Тръмп изригна в Twitter. В сряда той внесе смут в целия процес, като написа на Русия "да се готви", защото ракетите "идват, и ще бъдат хубави, нови и "умни"! След като бе критикуван, че е разкрил стратегията си, на следващия ден написа в Twitter, че не е посочил времето на атаката и добави:"Може де е много скоро или изобщо не толкова скоро!"

В четвъртък Тръмп вече бе взел окончателното решение да разпореди удара. Служители казаха, че планът да се ударят три цели в Сирия цели да няма "косвени щети", включително за руските обекти.

Попитани, защо президентът действа сега, като се има предвид, че се твърди, че правителството на Асад е използвало поне 50 пъти химически газ, представители на администрацията казаха, че според тях съществуват "неопровержими доказателства" за използването на химически оръжия. Много от доказателствата са от свидетелства на очевидци, както и видеа и снимки, направени от хуманитарни служители, жертви на атаките и от неназовани разузнавателни източници за намерени впоследствие варелни бомби и туби с хлор.

Според служители Тръмп е бил също така разочарован, че са се провалили икономическите, дипломатическите и политическите усилия Асад да бъде убеден, че използването на химически оръжия не е в негов интерес.

Цял ден след като Тръмп бе взел решение, правителството до голяма степен успя да запази намеренията му в тайна. Туитовете спряха и служители на Белия дом намекнаха на журналистите, че Тръмп може би ще прекара петък вечер, вечеряйки в хотела си във Вашингтон.

Но в 21:01:30 часа в петък Тръмп направи телевизионно обръщение към нацията и обяви, че ударите са започнали.

Докато падаха ракетите, един служител обясни, че през изминалата седмица президентът е съобщил на американците чрез туитове какви са намеренията му. Сега, каза той, се изпълняват заповедите му.

В събота сутрин Тръмп вече празнуваше "перфектно нанесения удар".

"Мисията е изпълнена!", написа той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 16 rate down comment 4
dr.5rov
преди 5 години
За втори път през своя мандат президентът Доналд Тръмп се Взираше Ужасен в снимки на Деца, Убити при химическа атака в Сирия. И за втори път през мандата му тези Тежки Гледки го Тласнаха към военни удари срещу страна, която според него е капан за САЩ.------Каква драматичност. Инвесторе, спрете с този стил на пропаганда. Четат ви хора, за които недоверието и търсенто на допънителна информация е професионално изкривяване. С този стил вие не само не убеждавате четящите сайта, а напротив - засилване съмненията. Е, разбира се освен ако това не ви е целта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 5 години
Една статия от американски журналист - име с биография, не от руска медия, не от русофилска българска - директно от телеграфната лента на Фокус Нюз - част от групата сайтове, от която е и Инвестора . No Comment...http://***.focus-news.net/news/2018/04/16/2511730/pol-kreyg-robarts-humannostta-i-saznanieto-za-moral-na-rusiya-vodyat-kam-voyna.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 9
Lucifer
преди 5 години
Със 103 "хубави и умни ракети"залежали в складовете, от които 71 са ликвидирани от допотопната руска ПВО на Асад, та със само 32 от останалите успял да гътне вероятно 2 *** или най-много една джамия....и толкова щастлив че бърза да обяви неверотния си успех...боже, тия са направо жалки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Lucifer
преди 5 години
С тоя клоун и целия му абсурден цирк, Америка съвсем олекна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
dakl
преди 5 години
А можеше ли да не направи това след като сам или с чужда "помощ" се натика в ъгъла?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Хаааахахаха.... Страхотна статия! Уникална картинка се получава на финала! Като се има предвид, че ситуацията беше досущ същата и при баба Терезка и при Макарон, как човек да не се почувства щастлив и уверен в бъдещето на евроатлантическата цивилизация и ценности! Тримата лидери на Запада, тримата водачи на Цивилизования свят в действие... гледай и пълней!!! :lol:Само дето наистина не стана ясно кой лъже - дали ОЗХО, която официално, под наблюдението на СС на ООН през 2013 подписа протокол, че военната химическа програма на Дамаск е окончателно ликвидирана, или тримата главатари, които твърдят, че нема такова нещо и те едва онзи ден са я ликвидирали "окончателно"... А още никой не знае какво тепърва ще намерят като факти експертите на същата тази ОЗХО, която едва днес пристигна в Дума и би средвало върху нейните заключения да се предприемат каквито и да било действия... Та шак, г-жа Петрова - л айно в коридора! И мегждународно право, гиби...!!! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
thehappyroger
преди 5 години
Чудя се какво ли ще решат следващите години, когато страната им ще бъде подложена на брутални климатични аномалии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
thehappyroger
преди 5 години
Те са го решили още от преди над 20 години, ама няма значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още