IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Използвана от Тръмп банка пострада от хакерска атака

Данните на 100 млн. клиента на Capital One са били откраднати

09:09 | 30.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хакерка открадна данни за кредитната карта от над 100 милиона клиенти на американската банка Capital One. Хакерката, която бе арестувана от Федералното бюро за разследване (ФБР), е получила достъп до данни от приложения за кредитни карти и съществуващи кредитни карти, както стана ясно от съобщение в понеделник вечерта (местно време).

Електронните системи на американската банкова холдингова компания Capital One са били подложени на голямо киберпроникване, довело до изтичането на обемен масив лични данни на нейни клиенти.  Както отбелязва компанията от щата Вирджиния, хакерът, чиято самоличност е установена, получил достъп до личната информация на клиентите, подали заявки за получаване на кредитни карти.

Престъпникът е успял и да получи достъп до социалноосигурителните номера на около 140 000 клиенти и до около 80 000 номера на банкови сметки. Не успял обаче да похити номерата на кредитни карти, съобщи компанията.

Данните от 2005 г. до 2019 г. включват, наред с други неща, адресите, телефонните номера, електронните адреси и датите на раждане на клиентите и кандидатите за кредитни карти. Също така и частична информация за кредитоспособността, лимита на картите и трансакции.

Ръководителят на Capital One Ричард Феърбанк се извини на засегнатите клиенти и обеща банката да предприеме поправки в сигурността си.

Capital One е 10-ата по големина банка в САЩ със седалище в МакЛийн, Вирджиния. В допълнение към бизнеса с частни клиенти тя се занимава основно с финансирането на кредити за автомобили. Съвсем наскоро банката попадна в новинарския поток главно заради отношенията си с Доналд Тръмп. Освен Deutsche Bank се очаква и Capital One да предаде финансовите документи на американския президент на Конгреса.

Според документацията от разследването на ФБР външен специалист по сигурността на информационните технологии е изпратил имейл до банката на 17 юли, че изглежда, че данните са се появили в платформата за разработка на софтуер GitHub на Microsoft. Два дни по-късно банката е разкрила мащабната кражба на данни.

Един месец преди да получи електронното писмо, човек е заплашвал през акаунта си erractic  в Twitter да отнеме лична лична информация, като имена, рождени дати и номера на социалното осигуряване. Твърди се, че под erractic в мрежата е била именно заподозряната.

Произшествието ще коства на Capital One около 100 до 150 млн. долара (до 135 млн. евро) през годината, преди всичко за юридически такси, уведомления на клиенти и промени в технологиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още