IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори ще спасяват закъсалата PG&E от банкрут с план за 35 млрд. долара

Pacific Investment Management Co., Elliott Management Corp. и Davidson Kempner Capital Management са сред имената на потенциалните спасители

12:28 | 28.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Някои от най-големите имена в инвестиционния бизнес в САЩ предлагат спасителен план за 35 млрд. долара на изпадналия във финансов колапс електроенергиен доставчик PG&E, с който компанията ще успее да избегне банкрут в рамките на една година, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с темата. 

Pacific Investment Management Co. (Pimco), Elliott Management Corp. и Davidson Kempner Capital Management са се срещнали с калифорнийските власти и акционери, за да обсъдят предложението, което ще осигури 14 млрд. долара с идеята да се покрият щетите на PG&E от мащабните пожари, които унищожиха голяма част от електроразпределителната мрежа на компанията през 2017 и 2018 г.

Именно заради пораженията, причинени от тези природни стихии, PG&E беше принудена да обяви несъстоялност.

След това решение, взето в началото на тази година, дружеството се превърна в мишена за инвеститорите, борещи се за контрол над нейното ръководство.

Задълженията на компанията вече надхвърлят 30 млрд. долара заради пожарите, поразили нейното оборудване, като случаят се превърна в най-мащабното обявяване в несъстоятелност на американска компания за комунални услуги в историята на САЩ.

Планът на инвестиционните дружества включва и създаването на фонд срещу пожарите с поне 13 млрд. долара, който ще бъде финансиран от PG&E, другите компании за комунални услуги в Калифорния и различни щатски финансови източници.

Предвижда се PG&E да бъде рекапитализирана чрез вноски на обща стойност 8 млрд. долара, което ще позволи на компанията да рефинансира своя дълг.

Общо около 18,5 млрд. долара ще бъдат предоставени чрез кредитори, като половината ще са под формата на капитал, а останалите – в ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още