IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street се разминават на фона на данните за безработицата*

Инвеститорите изразяват притеснения относно силата на американската икономика

17:45 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в четвъртък със смесено представяне. Загрижеността за икономиката на САЩ нарасна след публикуването на разочароващи данни за безработицата и протоколите от последното заседание на Федералния резерв, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 56,18 пункта, или 0,20%, до ниво от 27 634,80 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намалява с 4,10 пункта, или 0,13%, до 3370,59 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,25%, или 27,33 пункта, до 11 176,23 пункта.

Молбите за обезщетение при безработни в САЩ възлизат на 1,106 милиона през миналата седмица, съобщиха от Министерството на труда. Седмица по-рано броят им спадна под 1 милион за първи път от средата на март.

Увеличението в показателя се забелязва на фона на продължаващата безизходица в преговорите за новите стимули срещу икономическото влияние на коронавируса. Наскоро изтече срокът по изплащането на допълнителното обезщетение при безработица за засегнатите от пандемията.

„Не можем дори да сме сигурни, че това възстановяване е устойчиво, тъй като икономиката получи огромен тласък от портфейлите на потребителите, подплатени със стимула на Вашингтон в размер на 500 милиарда щатски долара“, заяви Крис Рупки, главен финансов икономист в MUFG. „Тези пари ги няма, а заедно с тях и перспективите за трайно икономическо възстановяване. В момента само инвеститорите на фондовите борси са добре, тъй като печатането на пари от Федералния резерв облагодетелства повече  Wall Street, отколкото Main Street“, допълни той.

Повторно подадените молби, които се отнасят до лицата, получаващи обезщетения за безработица в продължение на поне две поредни седмици, продължават да намаляват. Те са спаднали с 636 000 до 14,844 милиона през седмицата, завършили на 8-и август.

Вчера Федералният резерв публикува протокола от заседанието си през юли, в които се казва, че „продължаващата криза в областта на общественото здравеопазване ще тежи върху икономическата активност, заетостта и инфлацията в близко бъдеще“.

Wall Street също следи за напрежението между САЩ и Китай. От китайското министерство на търговията обявиха рано в четвъртък, че Вашингтон и Пекин ще се върнат около масата за преговори в следващите дни.

Акциите на Nvidia поевтиняват с 1,9% въпреки по-добрия от очакваното 50-процентов скок в приходите на компанията през последното тримесечие. Книжата на  Intel обаче се търгуват с 3,9% по-високо, след като компанията обяви план за ускорено обратно изкупуване, наричайки акциите си евтини.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,644% и 1,376%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 93,03 пункта.

Еврото поевтинява с 0,04% спрямо щатската валута до 1,183 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 1,01 долара до 44,36 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат спад в стойността си от 1,29 долара до 41,64 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 1,62% до 1938,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:16 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още