IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street отчетоха леки изменения в очакване на над 140 отчета

Петролът сорт Брент поскъпна с над 3% до 74,20 долара за барел

23:11 | 22.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street приключиха сесията в понеделник с леки изменения в момент, когато пазарът се подготвя за най-натоварената седмица от сезона на отчетите, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се понижи с 48 пункта. Широкият показател S&P 500 и технологичният измерител Nasdaq отчетоха слаби движения на зелена територия.

Boeing допринесе най-много за загубите на Dow Jones, като акциите на компанията поевтиняха с 0,9%. Това се случи, след като New York Times съобщи, че работниците в завода на компанията са се оплакали от проблеми в производствения процес и лоши мерки за безопасност.

Повече от 140 компании от S&P 500 са планирали да публикуват своите финансови резултати за първото тримесечие през тази седмица, включително Coca Cola, Procter & Gamble, United Technologies, Verizon, Twitter, Lockheed Martin, eBay, Facebook, Microsoft и Tesla Motors.

Halliburton и Kimberly-Clark са сред компаниите, които отчетоха по-добри от очакваното тримесечни резултати в понеделник. Техните акции поскъпнаха съответно с 0,3% и 6,1%.

До сега по-голямата част от отчетите на публичните дружества са надминали прогнозите на анализаторите. Данните от FactSet показват, че 76,5% от компаниите от S&P 500, които са публикували отчетите си, са изпреварили очакванията.

Като цяло очакванията бяха до толкова снижени, че прогнозите на анализаторите в началото на сезона на отчетите беше за спад на печалбите с 4,2%.

„Печалбите за първото тримесечие премахват част от загрижеността за пазара“, коментира Робърт Павлик, главен инвестиционен стратег в SlateStone Wealth.

Във фокуса на Wall Street са и петролните пазари заради поскъпването на суровината в САЩ с над 2%, след като администрацията на Тръмп заяви, че няма да позволи да продължават покупките на ирански петрол. Този ход може да отнеме от пазара около 1 млн. барела на ден. Акциите на представителите на енергийния сектор също повишиха цената си заедно с тази на петрола.

Междувременно стана ясно, че продажбите на съществуващи жилища през март в САЩ са се понижили с 4,9% на годишна база до сезонно-коригираните 5,21 млн. Спадът през миналия месец идва след отчетен ръст от 11,2% през февруари.

През миналата седмица Dow и Nasdaq отбелязаха незначителни повишения. В същото време S&P 500 изпрати трета седмица подред на плюс. Индексите обаче така или иначе остават на известно разстояние от рекордните си нива, които достигнаха през миналата година. Dow и Nasdaq са с по 1,6% под най-високите си исторически стойности, докато е S&P 500 го делят 1,2%.

Във вечерните часове еврото поскъпна с 0,12% спрямо долара до 1,1259 долара.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI повишиха цената си с 2,66% до 65,70 долара за барел. Сортът Брент поскъпна с 3,10% до 74,20 долара за барел. В същото време цената на златото нарасна с 0,10% до 1277,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още