IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Следващият ход на Фед може да е понижаване на лихвите

Американската икономика е „стабилна и силна”, водена от потребителското търсене, твърди бившият председател на американската централна банка

15:47 | 07.02.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият председател на Федералния резерв Джанет Йелън заяви, че американската централната банка трябва да разчита на входящите икономически данни, за да определи какъв да бъде следващият ѝ ход по определяне на лихвените проценти, сравнявайки момента с 2016 г., когато Фед запази лихвените проценти непроменени почти през цялата година.
 
„Не е на 100% решено, че Федералният резерв може да трябва отново да повиши лихвите", каза Йелън в сряда в интервю за CNBC, преди да признае, че може да има и намаление надолу. „Ако глобалният растеж наистина отслабне и се прехвърли в САЩ, или ако финансовите условия се затегнат повече и ние отчетем отслабване на икономиката на САЩ, със сигурност е възможно следващият ход да бъде намаляване, но и двата варианта са възможни", поясни тя.

Наследникът на Йелън начело на американската централна банка Джером Пауъл направи драматичен обрат в политиката на Фед през януари, като предположи, че Федералният резерв може да е приключил с повишенията на лихвените проценти при тази икономическа експанзия. На 30 януари изявлението на Фед след срещата гласеше, че централните банкери ще бъдат „търпеливи“ по отношение на политиката, като те сигнализираха, че следващата корекция за лихвите може да бъде нагоре или надолу.

Това е рязък обрат спрямо средата на декември, когато Фед говореше за две вдигания за 2019 година. Засилвайки предпазливия си тон, Фед също обяви, че е готов да забави или дори да спре намаляването на облигационния си портфейл. Това също бележи забележителна промяна. През декември Фед каза, че поема ангажимент за намаляване на портфейла си с постоянни темпове.

Йелън каза, че продължава да счита американската икономика за „стабилна и силна”, водена от потребителското търсене, което се засилва от увеличаването на заплатите. „Все още очаквам най-вероятният резултат да бъде стабилен растеж през 2019 г.", дори ако той вероятно се окаже доста под нивото от 3%, вероятно постигнато през миналата година, каза тя.

Тя очерта също така редица заплахи, включително забавянето на световния растеж, напрежението в международната търговия, предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз и затягането на финансовите условия.

„Това, което става сега, ми напомня много за 2015 и 2016 г.", каза тя. Под нейно ръководство централните банкери се въздържаха от предполагаемите четири увеличения на лихвените проценти за годината, за да направят само един ход - през декември, тъй като по-слабият икономически растеж в Китай се разпространи и влоши и перспективите на САЩ. Пауъл също се позовава на опита от 2016 г., за да подчертае важността на гъвкавостта на политиката.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
пасъм
преди 5 години
"Не може да бъде", според някои наши мислители, как ЕЦБ и БНБ трябва да ги вдигат лятото на тази година :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Това не е съвсем сигурно че Ф ЕД ще намали лихвените равнища Това е един цикъл на нарастване и може да почне да се понижава при проблеми с американската икономика и нужда от стимули Още края на годината инфлацията може да прескочи 2 % и Фед отново ще повиши лихвитеБъдете сигурни И никои от Ф Е Д няма да обърне внимание на туитите на Тръмп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още