IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергия в САЩ – в упадък и притисната от Китай и Русия

До 2025 г. американската ядрена индустрия ще изгуби около 10 GW ядрени мощности без перспектива за увеличаване на капацитета на този тип енергия

19:57 | 08.09.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

САЩ искат да построят атомни електроцентрали, които да работят на Луната и Марс, като в същото време търсят помощ и черпят идеи от частния сектор за това как да се изгради повърхностна енергийна система за термоядрен синтез, която да позволи на хората да живеят дълго време в екстремни космически условия, пише Nucnet.

„Перспективата за разполагане на усъвършенстван реактор на лунната повърхност е колкото вълнуваща, толкова и предизвикателна, а партньорството с най-перспективните компании в частния сектор и националната лабораторна система ще ни помогне да стигнем до там“, споделя Джон Вагнер, ръководител в дирекцията по ядрени науки и технологии към Националната лаборатория в Айдахо.

Въпреки че ядрената промишленост като цяло остава с бичи поглед спрямо перспективите за следващото поколение реактори - инсталации, които могат да бъдат разположени в космоса - несигурността  продължава да обгръща дългосрочното бъдеще на традиционната, търговска ядрена индустрия

САЩ разполагат с най-голям брой атомни централи в света – 95, които са в търговска експлоатация, осигуряващи 20% от производството на електроенергия в страната, но според мнозина лидерството на Вашингтон в сектора се свива, тъй като усилията за изграждане на ново поколение големи реактори са измъчвани от проблеми, а застаряващите централи биват извеждани от експлоатация в условията на икономически, пазарен и финансов натиск.

Само две търговски ядрени централи се изграждат от САЩ към момента в света, докато Китай стои зад 10, а Русия – зад 4.

Според експерти въпросните два реактора тип AP1000 могат да се окажат последните големи реактори, построени от САЩ на фона на растящата популярност на малките модулни реактори и реакторите от четвърто поколение.

Уилям Магууд, генерален директор на базираната в Париж Агенция за ядрена енергия, посочва, че цената за изграждане на атомна електроцентрала е един от проблемите, които насочват пазара към по-малки реактори. Той изтъква, че конкуренцията в ядрената индустрия – най-вече в лицето на Китай и Русия - води до по-голям избор по отношение на технологиите за реакторите, но условията за финансиране и договорите често са определящият проблем за много клиенти.

Конкуренцията в редица страни със сравнително млада ядрена енергетика в лицето на руските и китайски държавни компании често се посочва от американската ядрена индустрия като основна пречка за нейното развитие.

Енергийният секретар на САЩ Дан Бройлет заяви, че много страни се обръщат към китайски и руски държавни предприятия за технологичната подкрепа, необходима за изграждането на реактори, докато САЩ остават встрани от процеса.

сащ сащ

"Всъщност Китай и Русия печелят геополитически лост чрез износ на ядрени експертни знания и чрез изграждане на 100-годишни двустранни отношения", изтъква Бройлет.

Има два елемента по отношение на проблемите на индустрията: невъзможност за изграждане на нови  големи атомни централи на родна земя, тъй като съществуват редица трудности при осигуряване на финансиране; невъзможност за ефективна конкуренция отвъд граница, тъй като Китай и Русия могат да предложат условия за проекти, подкрепени от съответните им правителства.

Доклад на базирания във Вашингтон мозъчен тръст Атлантическият съвет отправя категорично предупреждение с аргумента, че ядрената енергийна индустрия на САЩ е изправена пред криза, която администрацията на президента Доналд Тръмп трябва незабавно да предотврати.

Добрата новина е, че Белият дом признава проблема, подкрепя ядрената енергия и вижда ядрените технологии от ново поколение, като малките модулни реактори, като ключова част от енергийната стратегия на страната. Докладът на работната група за ядрено гориво, поискан от Доналд Тръмп и публикуван през април, предлага поредица от действия за подобряване на ядрената енергетика като източник на енергия, съживяване на индустрията за добив и преработка на уран, укрепване на американското технологично надмощие и стимулиране на американския износ на модерни ядрени реактори и горивна технология.

Четири атомни централи в САЩ са били изведени от експлоатация от 2018 г. досега (шест от 2013 г.) и поне още пет са планирани да бъдат затворени през следващите пет години, което ще доведе до обща загуба от 2013 г. на около 10 GW генерирана ядрена енергия за мрежата.

Затварянето на ядрени централи води до покачване на цените на електроенергията и помрачава постигането на целите за намаляване на емисиите.

Атлантическият съвет посочва, че упадъкът на ядрената енергетика в САЩ е критичен „политически проблем“, който не получава вниманието, което заслужава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Какво да се каже аз съм офгрид от 2013 та :)))) Пък вие си лалкайте и си чешете езиците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 5
Hahoto
преди 3 години
Живи за юздичките ще ти ги доведа и предам! Те ако искаш ги прави на суджуци, ако на стек, а ако искаш ги остави да произвеждат метан и да затоплят планетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 4
doba
преди 3 години
Зелков, Само за протокола:Зелето в магазина няма нищо общо с домашно приготвеното(освен името).Като вкус, цвят, мирис, консистенция.От години наесен си залагам бидончето.Традиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 3 години
***= Вaтницитe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
хахахахаха, да, да точно така е ! Завиждам на *** и таман мислех да си купя два американски за вилата и тая новина ме скапа от всякъде !Сега требва некой *** като теб да ме урЕди с руски ! :D:DЯ питай Импа по Северен поток II, че пращат ли и ядерено гориво барабар с водорода ? ... да заделим капацитет и за мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
живо тегло или на суджуци ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
Hahoto
преди 3 години
Зелев, ако сериозно си мислиш че Щатите само с едни ВЕИ ще го забръснат в следващите 20-30 години мога да се хвана на две телета с теб, че няма да стане, категорично. А що се отнася кой ще спечели изборите в САЩ, има достатъчно време за всякакви изненади и двете посоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
"...в магазините продават , даже целогодишно ..."Баси тъпия *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
пахаха ... като си се преместил да живееш в град не са ли ти казали , че вече не се слага зеле по бидони в мазета та да се омирисвате . в магазините продават , даже целогодишно , стига аграрни навици ... :)))значи що идваш с куци опорки ?! колко хора живеят в калифорния ?! 39,5 милиона . колко са останали без ток три дена за по 4 часа ?! по-малко от милион , или около 350х. къщи/електромера . а защо ?! първо зверска топлинна вълна , защо ги има и се увеличават е друга тема . имало е облачност над пустинята и фотоволтачини паркове са генерирали по-малко ток , един вятърен парк от 1000МВт е излезнал от мрежата защото е имало по-слаб вятър . ама тънко се пропуска , че една 750МВт газова централа е била изключена и една 470МВт газова централа е изключена аварийно + наполовина намален внос на ток (пак поради топлинни вълни в други щати) . това не са ли ви го писали по опорките ?! да ти звучи като 10-12 години шахматно гасене/палене на токът в прогресивната техническа нация , а ?! режим 2:2 ... :)))и вземи та си върни на село бидонът/делвата/качето и заживей като бял човек ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
0pk
преди 3 години
Какво разправяше за киселото грозде? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още