IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фонд ще плати 614 млн. долара заради търговия с вътрешна информация

Споразумението е строго предупреждение към всеки фонд, който би нарушил закона, коментират от щатския регулатор SEC

11:09 | 18.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият трейдър на SAC Матю Mартома пред сградата на Федералния съд в Манхатън, Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият трейдър на SAC Матю Mартома пред сградата на Федералния съд в Манхатън, Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Хедж фондът SAC Capital се е споразумял да плати 614 млн. долара на американските регулатори във връзка с обвинения в търговия с вътрешна информация, съобщава ВВС.

Фондът, управляван от Стивън Коен, нито признава, нито отрича обвиненията, че е получил информация от лекар относно тест с лекарство, преди тя да бъде оповестена публично.

Щатската комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC - Securities and Ecxhange Commission) описва споразумението като "остро предупреждение" към всеки фонд, който би нарушил закона. 

Споразумението обаче "не изключва персонални обвинениям, включително към Коен“, е заявил Джордж Канелос, директор в SEC. "Не можем да толерираме пазар, който е манипулирали в полза на вътрешни лица и техни хора."

Обвиненията касаят два фонда на SAC Capital, като CR Intrinsic Investors ще плати 600 млн. долара, а Sigma Capital – 14 млн. долара.

Бившият трейдър на SAC Матю Mартома е подсъдим, като пледира невинен. Той е обвиняем за това, че се е сдобил незаконно с поверителна информация относно неуспешен клиничен тест на лекарство срещу Алцхаймер.

Впоследствие той е споделил информацията със свои хора и е продал акции на компанията производител на лекарството - Elan and Wyeth, на стойност 960 млн. долара.

Провинението в Sigma Capital пък е за вътрешна търговия с акции на технологичните компании Dell and Nvidia.

"Споразумението е съществена стъпка към решаването на всички неуредени регулаторни въпроси и позволява на компанията да продължи уверено напред'', се казва в изявление на SAC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още