IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs е готова на промени с цел привличане на нови инвеститори

Промените, които ще бъдат извършени, се свеждат до реорганизация на дейността на американската банка около четири стълба

15:08 | 07.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

От Goldman Sachs Group Inc ще публикуват нови подробности за това как и от къде печелят пари, повишавайки прозрачността си, с което се надяват да спечелят скептично настроените инвеститори и да увеличат цената на акциите си, информира The Wall Street Journal.

Преразглеждане на финансовите отчети на банката ще предостави по по-прозрачен начин информация за това каква част от инвестициите на Goldman са направени със заемен капитал и каква част със собствени средства. От банката очакват, че по този начин отчетите им ще заприличат на предоставяните от конкурентите им JPMorgan Chase & Co. и Bank of America Corp., чиито акции инвеститорите оценяват по-високо.

За много инвеститори промените са закъснели, въпреки че се очаква те да предизвикат ентусиазъм за акциите на институцията, които не са поскъпвали значимо от 2007 г. насам.

През миналата година главният изпълнителен директор Дейвид Соломон и неговият заместник Джон Уолдрон, изразиха пред партньорите на Goldman мнението си, че акцията, струваща 200 долара по това време и сега около 230 долара, може да се търгува на стойност от 400 или повече долара. Мениджърите на Goldman получават голяма част от годишното си заплащане в акции.

Последната промяна ще изисква подобряване на основния бизнес на Goldman, особено на неговия инвестиционен клон. Но Соломон и неговите заместници твърдят, че това междувременно ще помогне за повече откритост. Заради всички промени в Goldman след финансовата криза, като изграждането на потребителска банка и намаляването на разходите за финансиране, инвеститорите все още разглеждат институцията като по-податлива на пазарни промени в сравнение с конкурентите й.

По-късно този месец Goldman ще проведе първия си инвеститорски ден, където ще изложи план за растеж и новите цели, които си поставя. На пръв поглед промените, които ще бъдат извършени, се свеждат до реорганизация на дейността на банката около четири стълба: услуги за корпоративни клиенти, търговски фирми, финансови мениджъри и физически лица.

Последният път, когато от Goldman направиха големи промени във финансовите си отчети, беше през 2011 г., когато банката започна да разкрива колко пари е инвестирала за своя сметка.

Сега отпускането на заемите за компании ще бъде отчитано заедно с разходите по поемане на емисии при първични публични предлагания. Отпускането на заеми за хедж фондове ще бъде извършвано от инвестиционния клон на Goldman.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още