IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Генов: Американските приоритети за Китай се изместват към технологиите

За редица страни в ЕС участието в тази търговска война срещу Китай значи отказ от китайските инвестиции, коментира още Генов

21:50 | 17.12.19 г.
Г. Генов: Американските приоритети за Китай се изместват към технологиите

Aмериканските приоритети по отношение на Китай вече се изместват към технологиите, а голямата битка между двете най-големи икономики в света оттук нататък ще е за внедряването на 5G. Това коментира проф. Георги Генов, преподавател в катедра „Международни отношения” в УНСС, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria

“Дали Huawei ще навлезе в Европа вече е далеч по-важно за САЩ от това дали отрицателното салдо с Китай ще бъде съкратено с 10-15 млрд. долара“, допълни още той. 

По думите му значението на първата фаза от търговското споразумение между САЩ и Китай има предвид две важни обстоятелства – предстоящата процедура по импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп и промяната на приоритетите на търговската политика на Вашингтон спрямо Пекин. До февруари вероятно ще чуем и за втора фаза от споразумението. 

„В момента Тръмп се готви за решаваща битка в Сената във връзка с процеса по импийчмънт, на която идеята му е да разгроми Демократическата партия и нейните кандидати за междинните избори“, посочи Генов.

„Стоковата структура на вноса в САЩ от Китай е твърде богата и поради тази причина в редица случай азиатската страна е единственият възможен производител и вносител на дадени продукти“, коментира още гостът. Той отбеляза, че остава въпросът в каква степен и кой може да е заместител на масовото китайско производство на конкурентни цени, а за момента Европейският съюз (ЕС) не е направил подобно предложение.

„За редица страни в ЕС участието в тази търговска война срещу Китай значи отказ от китайските инвестиции, на които няма алтернатива“, изтъкна гостът. Той добави, че трябва да се има предвид, че страните имат различия в интересите, които биха се отразили на евентуално решение на Европейската комисия за намеса.

Генов коментира и икономическите предизвикателства пред Европа. „Постигането на търговско споразумение между ЕС и Великобритания ще е от полза за двете страни“, изтъкна той. По негови думи за момента за Кралството изглежда политически изгодно да напусне блока и да поднови отношенията си със САЩ, което обаче не е толкова сигурно от икономическа гледна точка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още