IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансови групи тайно готвят предложения за насърчаване на дългосрочни инвестиции

Най-големите компании за управление на активи обсъждат най-добри практики за отношенията между компаниите и техните акционери

10:15 | 02.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големите мениджъри на активи в света са провели тайни срещи на високо равнище, за да изготвят предложения за управление на публични компании, целящи да насърчат дългосрочните инвестиции и да намалят търканията с инвеститорите, съобщава Financial Times.

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, и Уорън Бъфет са свикали срещите заедно с директорите на BlackRock, Fidelity, Vanguard и Capital Group, за да изработят нова декларация за най-добри практики, която да покрие отношенията между американските компании и техните акционери.

Необичайното сътрудничество идва в момент на нарастващ акционерен активизъм и яростен дебат около това дали публичните пазари изискват краткосрочни печалби за сметка на дългосрочни инвестиции.

През последните години някои частни компании отбягват ранни публични вписвания, а технологични шефове като Майкел Дел твърдят, че фондовите пазари са фокусирани твърде много върху краткосрочните печалби. Някои големи технологични групи също избраха да станат публични с двоен клас структури, които ограничават правата на акционерите с цел минимизиране на влиянието на активистки хедж фондове.

Мениджърите на компаниите за управление на активи са се срещнали последно през декември, твърди FT, след първото си събиране през август.

Групата обсъжда декларация с най-добрите практики за корпоративно управление. Дискусиите са фокусирани върху проблеми като ролята на борда на директорите, възнаграждения на членовете му, мандат на управителния съвет и акционерни права, като всички тези теми са горещи точки при годишни срещи на бордовете в САЩ.

Даймън има още по-силна причина да се надява за сближаване между бордовете и дългосрочните инвеститори. Той е изправен пред лични критики заради обединената си позиция на председател и главен изпълнителен директор на JPMorgan, като на последните две годишни срещи на компанията над една трета от акционерите гласуваха, че той трябва да раздели ролите.

Освен че е основен играч на капиталовите пазари, JPMorgan има и подразделение за управление на активи, което е един от най-големите инвеститори на американските фондови пазари с активи за 1,7 трлн. долара. Бъфет, дългогодишен приятел на Даймън, отбягва много традиционни норми за корпоративно управление в компанията си – Berkshire Hathaway.

Засега нито един от участниците не се е съгласил да бъде споменат в инициативата, от която не се очакват резултати в близките няколко месеца. Мениджърите на активи се надяват да излязат със списък с най-добри практики, които ще подкрепят в компаниите, в които инвестират.

Ходът идва на фона на разгорещени дебати по акционерните права и отговорности и баланса на силите между инвеститорите, бордовете и управлението. Активистки хедж фондове с активи за над 100 млрд. долара използват всяка възможност да искат промени в управителните съвети и да карат компаниите да увеличават възвращаемостта към акционерите, често чрез обратно изкупуване на акции.

Най-големите компании обикновено са изправени пред поне половин дузина дисидентски гласове на всяка годишна среща по теми от възнаграждения за изпълнителни директори до политики по околната среда и политическо лобиране.

Все повече американски компании се съгласяват тази година да предлагат на дългосрочните акционери правото да номинират кандидат за председатели на управителните съвети.

Обемът на първичните публични предлагания се срина с 42% в САЩ през миналата година въпреки разрастващата се икономика, тъй като компаниите търсеха инвеститори – включително някои традиционни пазарни инвеститори, които са готови да купуват акции, дори когато останат частни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още