IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филаделфия запазва разплащанията в брой

Градът открито се противопостави на тенденцията, обхваната все повече магазини и ресторанти за приемане само на плащания чрез банкови карти и мобилни телефони

16:00 | 09.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Филаделфия ще задължи всички търговци да приемат разплащания в брой и така ще стане първият голям американски град, който не допуска единствените опции за плащане да бъдат само чрез банкови карти или смартфони. 

Градът открито се противопоставя на тенденцията, обхванала все повече магазини и особено ресторанти, за приемане само на плащания чрез банкови карти и мобилни телефони.

Потребителите и компаниите, които подкрепят дигиталните разплащания, казват, че те са по-бързи и по-практични, но противниците на тази тенденция изтъкват аргумента, че тя изключва хората без банкови сметки и кредитни карти.

Кметът на Филаделфия Джим Кени неотдавна одобри разпоредба, с която се забравяна на магазините и ресторантите да отказват плащания в брой с мотива, че това е "незаконна дискриминация".

Мярката влиза в сила от 1 юли.

Въпреки тенденцията за безкешово плащане САЩ изостават от другите страни, що се отнася до технологията на дигиталните разплащания. В Китай плащането със смартфон се използва изключително много.

Според данни на Федералния резерв на Сан Франциско през 2015 година 32% от всички потребителски трансакции са били направени в брой, а през 2012 година те са били 40 на сто.

Според проучване на правителствената агенция Федерална корпорация за застраховане на депозитите 6,5% от американските домакинства не са имали банкови сметки през 2017 година - цифра, която постепенно намалява от 2011 година, но която всъщност обхваща близо 8 милиона домакинства.

Освен Филаделфия щатските законодатели на Ню Джърси приеха през февруари закон, с който безкешовите магазини стават незаконни, но губернаторът демократ на щата Фил Мърфи все още не го е подписал.

Подобни инициативи има и в Ню Йорк, и в Сан Франциско, но няма насрочено гласуване на градските съвети.

Законодателите във Вашингтон и Чикаго също приеха подобен закон, но той още не е ратифициран.

Така Масачузетс е единственият засега американски щат, който има закон на хартия, принуждаващ всички търговци да приемат пари в брой. Мярката обаче, приета преди над 40 години, не се прилага на практика.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още