IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв на САЩ е подценил финансовата криза през 2007 г.

Бернанке искал да се въздържи от мерки срещу паниката на пазарите, Гайтнър не виждал признаци за проблеми с финансирането, а Йелън очаквала "меко приземяване"

11:02 | 19.01.13 г.
Федералният резерв на САЩ е подценил финансовата криза през 2007 г.

Американският Федерален резерв вероятно е подценил надвисналата през 2007 г. световна финансова криза, сочат публикувани нови записи от периода, цитирани от ВВС.

Документите предполагат, че председателят на Фед Бен Бернанке е искал да се въздържи от мерки, насочени срещу нарастващата паника на пазарите. През декември 2007 г. Бернанке е заявил, че не очаква „несъстоятелност или състояние, близко до нея, сред големите финансови институции“.

Много американски банки и други финансови компании обаче се наложи да бъдат спасявани през 2008 г. При положение, че повечето от големите кредитни институции в страната реализираха милиардни загуби от лоши ипотечни кредити след срива на американския жилищен пазар, инвестиционни банки като Bear Stearns се нуждаеха от финансиране от правителството, преди да бъдат продадени евтино, докато Lehman Brothers в крайна сметка беше закрита.

През 2008 г. на американското правителство се наложи да спасява федералните ипотечни агенции Fannie Mae и Freddie Mac.

Макар че финансовата криза започна в САЩ вследствие на резкия спад на жилищния пазар в страната, тя се разпространи бързо по света, тъй като американски ипотечни дългови инструменти бяха закупени от банки и други финансови институции по целия свят.

Публикуваните документи на Фед от 2007 г. предполагат също, че оттеглящият се министър на финансите на страната Тимъти Гайтнър е подценил кризата. „Няма признаци, че големи и диверсифицирани институции са изправени пред какъвто и да било натиск по отношение на финансирането“, е заявил  Гайтнър, който по онова време бе президент на подразделението на Фед в Ню Йорк.

През октомври 2007 г. Джанет Йелън, друг член на Федералната комисия за свободния пазар, е заявила, че най-вероятният резултат е „меко приземяване“ за икономиката.

Фед обаче предприе някои действия през 2007 г., за да се опита да реши нарастващите проблеми във финансовия сектор, понижавайки 3 пъти основния лихвен процент. През септември институцията понижи основната си лихва до 4,75% от 5,25%, където тя се бе задържала повече от година. До края на годината последваха още две понижения, преди през 2008 г. броят им да нарасне значително. А през декември Йелън заяви, че „възможностите за кредитен крах нарастват, а за навлизането на икономиката в рецесия изглеждат напълно реални“.

В момента основният лихвен процент в САЩ е между 0 и 0,25%, като нивото му се запазва без промяна от декември 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още