IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед стартира покупките на индивидуални корпоративни облигации*

От обявлението днес се възползваха и трите по-важни щатски борсови индекса, които обърнаха първоначално негативия тренд

22:22 | 15.06.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американските борсови индекси компенсираха резките сривове при отварянето на борсата в понеделник, за да отчетат най-резкия обрат от края на март, след като Федералният резерв заяви, че ще разшири съществуваща стимулираща програма, която ще ѝ позволи да купува индивидуални корпоративни облигации.

Американската централна банка обяви в понеделник вечерта, че започва да купува директно отделни корпоративни облигации, освен вече купуваните от централната банка на САЩ т.нар. "борсово търгуваните фондове" (ETFs).

Като част от непрекъснатите усилия за подкрепа на функционирането на пазара и облекчаване на условията за кредитиране Фед добавя към своя стимулиращ механизъм директни покупки на корпоративен кредит (корпоративни облигации) на вторичен пазар.

Централната банка също така осъществи обрат в стратегията си за придобивания, като заяви, че ще следва диверсифициран пазарен индекс за американските корпоративни облигации, създаден изрично за механизма.

„Този индекс се състои от всички олигации на вторичния пазар, които са емитирани от американски компании, които отговарят на минималния рейтинг, максималния матуритет и други критерии на механизма“, се казва в изявлението на Фед. 

Програмата дава възможност за закупуване на корпоративни кредити на стойност до 750 милиарда долара. 

Първоначалното му анонсиране от 23 март до голяма степен се счете за преломен момент за финансовите пазари, които се сриваха заради заплахата за разпространението на коронавируса.

От обявлението днес се възползваха и трите по-важни щатски борсови индекса. Водещият индекс Dow Jones Industrial Average добави 0,6%, до 25 763 пункта, след като преди това бе изтрил 762 пункта, или почти 3%; докато широкият  S&P 500 нарасна с 25 пункта, или 0,8%, до почти 3 067 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се повиши със 137 пункта, или 1,4%, до 9 726 пункта.

„При толкова висока волатилност всичко може да се случи в краткосрочен план“, казва Мат Хана, портфолио мениджър в Summit Global Investments, пред Bloomberg. Той очаква големи движения в рамките на следващите дни. Американските пазари имат зад гърба си най-губещата седмица, откакто коронакризата достигна своя връх в средата на март. Dow Jones загуби 5,5% през предходната седмица, S&P 500 4,7%, а Nasdaq 2,3%.

Акциите на туристическите компании поеха силен удар в понеделник, като книжата на Carnival Corporation поевтиняха с 2.8%, а тези на United Airlines Holdings Inc. - с 1,7%, но медийни компании като ViacomCBS Inc. поскъпнаха заради надеждата, че спортът на живо може да се възобнови скоро.

Вместо да се съсредоточат върху фондовия пазар, инвеститорите се съсредоточиха върху други класове активи, които се считат за безопасни, като например облигационния пазар: голямото търсене там намали доходността по десетгодишните държавни облигации на САЩ с пет базисни пункта.

Намерението за директни покупки на корпоративен дълг има за цел "да се създаде портфейл от корпоративни облигации, който се основава на широк, диверсифициран пазарен индекс на американските корпоративни облигации“, заяви Фед в прессъобщението си.

Актуализирано в 23:15 с курсовете на затваряне на Wall Steet

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 3 години
Нарича се национализация!-нищо ново, после може пак приватизация, пак национализация...важно е бизнеса да е във верните ръце!-нищо непознато...така става когато основното правило на пазара неконкурентния да фалира е забранено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
отпечатват си пари и изкупуват най-нагло целия пазар! не знам това как се нарича, но е тотално прецакване....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
pioner
преди 3 години
Каква електроника стига си чел руски сайтове.https://en.wikipedia.org/wiki/Feedback#Economics_and_finance Ето най - бързото което излиза да се образоваш малко.Ти ме разсмя честно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Явно се опитваш да приложиш знанията си по електроника към икономическата наука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
pioner
преди 3 години
Тази, че в икономиката има цикличност например. Или, че целта на един икономически субект е печлба и когато той не може да си плаща задълженията фалира. Или, че в сложните системи съществува нещо наречено положителна и отрицателна обратна връзка и положителната каквато наблюдаваме в случая означава смърт на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Коя точно икономическа теория имаш предвид, че те да не са една и две? Но да оставим теориите и да видим практиката. При предишната криза тази политика на ФЕД се отплати добре, САЩ се възстановиха по-бързо от другите държави, а и ФЕД в крайна сметка спечелиха от тези покупки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
pioner
преди 3 години
Вече започвам да се чудя тези хора не са ли учили елементана икономическа теория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Jorkata
преди 3 години
А казват, че комунизмът бил мъртъв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още