IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед преразглежда политиката за търговия с деривати

Централната банка на САЩ обмисля възможността да третира клоновете на чуждестранните банки като отделни юридически субекти

13:06 | 09.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв (Фед) обмисля план, който ще позволи на големите чуждестранни банки да заобиколят скъпо струващите нови изисквания, имащи за цел да гарантират, че търговията с деривати не се субсидира от американските данъкоплатци, съобщава Financial Times.

Промените произтичат от мярка, известна във финансовата индустрия като поправката Линкълн, носеща името на Бланш Линкълн, бивш американски сенатор. Тя беше включена в приетия през 2010 г. закон Дод-Франк, станал крайъгълен камък на финансовата реформа в САЩ.

Поправката Линкълн на практика забранява на банките, които се ползват от правителствената схема за гарантиране на депозитите или от кредитните инструменти на Фед, да оперират като дилъри на деривати. Аргументът на регулаторите е, че в противен случай парите на данъкоплатците могат да бъдат използвани за субсидиране на подобни дейности. От това правилото все пак има някои изключения.

Въпреки това, когато поправката беше гласувана, законодателите не предвидиха към изключенията да бъдат включени американските клонове на чуждестранните банки, които нямат достъп до застраховка на депозитите. Повечето щатски клонове на чуждестранни банки всъщност нямат такава.

Въпреки че американските финансови групи ще запазят правото си да търгуват с инструменти като суопове върху лихвените проценти, клоновете на чуждестранните банки ще бъдат принудени да прехвърлят търговията с деривати към дъщерни дружества, които не се занимават с банкова дейност. Цената за финансирането обикновено е по-ниска за банките, отколкото за техните дружества - част от финансовите групи, известни като банкови холдингови компании.

Поправката се очаква да повиши цената на капитала за чуждестранните финансови групи. Представители на финансовата индустрия твърдят, че ако бъде приета, мярката ще затрудни регулаторите, ако се наложи да спасяват банки, изпитващи затруднения.

Тъй като чуждестранните банки са все по-загрижени за предложеното правило, Фед разглежда възможността да третира клоновете на чуждестранните банки като отделни юридически субекти, разкриват източници на FT, пожелали анонимност.

Ако бъдат обявени за отделни юридически субекти, клоновете на една и съща чуждестранна банка ще се разглеждат от Фед като отделни банки при прилагането на регулаторните норми. В резултат на това един от клоновете на чуждестранна банкова група може да има достъп до финансиране от Фед, докато друг клон може да оперира като дилър на суопове.

Отделът за банков надзор и правният отдел на Фед са обсъдил потенциалната стратегия, допълват източниците на FT. Централната банка е отправила покана за разговор и към чуждестранните групи, които ще бъдат засегнати от новото правило. 

Водещи финансови институции, включително Société Générale, Deutsche Bank  и Barclays са сред групите, които вече са се срещали с регулаторите, за да обсъдят така нареченото „swaps push-out” правило. Правителствени представители от Мексико и Япония също са обсъдили проблема с Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още