IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Пазарните трусове не навредиха на икономическите перспективи на САЩ

Според председателя на Фед за Кливлънд данъчната реформа ще увеличи с между четвърт и половин процентен пункт икономическия растеж

17:52 | 13.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разпродажбите на фондовите пазари през последните 2 седмици и скокът на волатилността не са навредили на силните перспективи пред икономиката като цяло. Това заяви председателят на Федералния резерв за Кливлънд Лорета Местер във вторник, предупреждавайки да не се реагира твърде остро на трусовете на финансовите пазари, предава Ройтерс.

„Макар че по-дълбок и по-траен спад на фондовите пазари може да удари доверието и да доведе до оттегляне при риска и разходите, движенията, които виждаме, са далеч от този сценарий“, заяви Местер по повод пазарните сътресения, които понижиха основните индекси с по над 10%.

Подобно нещо се случи само след рекорден период, каза Местер, а „засега очаквам икономиката да премине през този епизод на пазарна турбуленция и не съм променила очакванията си. По мое мнение базисните фундаменти, подкрепящи икономиката, са много стабилни“.

Коментарите ѝ са важен сигнал от един от централните банкери, тъй като преди тя е заявявала по-силни тревоги за стабилността на финансовия пазар и перспективите, че централната банка може да рискува ускоряването на инфлацията, ако не повишава лихвите достатъчно бързо.

Тя заяви, че към момента политиката трябва да се затяга с темп „подобен на миналогодишния“, когато Фед повиши лихвените проценти три пъти. Медианните прогнози сред централните банкери в момента е за три увеличения и през тази година.

Местер заяви, че инфлацията би трябвало да се ускори тази година, но не с темп, който изисква по-бърза реакция от Фед, тъй като тя постепенно се доближава до целта от 2%.

На фона на поемането на Фед от Джером Пауъл реакцията на централната банка към събитията на пазара в момента, както и към новата данъчна структура в страната, ще бъде внимателно следена.

Според Местер данъчната реформа ще увеличи с между четвърт и половин процентен пункт икономическия растеж през следващите няколко години, което ще позволи на икономиката да продължи да се разраства с темп от над 2% и ще подкрепи още наемането на нови служители.

Тя обяви заяви, че дългосрочният ефект остава несигурен. Според нея няма ясен сигнал, че компаниите ще влеят голяма част от данъчните си спестявания в нови инвестиции или работни места отвъд вече планираното.

„С изключение на компании в бизнеса с данъчни консултации, повечето от бизнес контактите ни ни казаха, че макар да приветстват по-ниските данъчни ставки не планират значителни промени в капитала си или плановете си за заетост в резултат на това“, поясни Местер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още