IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед няма намерение да оттегля скоро подкрепата за икономиката

Според Джером Пауъл нов пакет стимули няма да доведе до бързо ускорение на инфлацията

20:08 | 23.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира, че централната банка няма намерение скоро да оттегля подкрепата си за американската икономика, въпреки че изрази очаквания за подобряване на активността по-късно през годината.

„Икономиката е далеч от нашата цел за заетост и инфлация и вероятно ще отнеме известно време за постигане на по-значим по-нататъшен напредък“, заяви Пауъл пред Банковата комисия в Сената, цитиран от Bloomberg.

Той също така омаловажи тревогите за ускоряване на инфлацията от нов голям пакет фискални стимули или от ускоряване на търсенето, след като все повече американци са ваксинирани срещу коронавируса.

Пауъл също така определи скорошното увеличение на доходността по държавните ценни книжа, което изплаши пазара на акции, като „декларация на доверие“ в силните икономически прогнози.

Редовният отчет на Пауъл пред Сената се случва на фона на засиления оптимизъм за икономиката с напредване на програмата за ваксиниране на населението и очакванията за нови фискални стимули от администрацията на президента Джо Байдън.

Пауъл посочи, че е важно да се определи какво точно стои зад по-високата доходност, а именно очакванията за бързото завръщане към икономическата нормалност.

„В известен смисъл това е декларация на доверие за част на пазара, че ще има силно и напълно завършено възстановяване“, каза той.

След изказванията му доходността по 10-годшните облигации нарасна с няколко базисни пункта, но минути преди 20 ч. остава почти без промяна на ниво от 1,359%.

Пред Сената Пауъл отправи оптимистична прогноза за годината. „Макар че не трябва да подценяваме предизвикателствата, пред които в момента сме изправени, развитието сочи към подобряване на прогнозите по-късно тази година“, каза Пауъл. „Най-вече продължаващият напредък във ваксинациите трябва да помогне за ускоряване на връщането към нормалната дейност“, допълни той.

В отговор на въпрос управителят на Фед заяви, че растежът на икономиката тази година може да е на ниво от около 6%. Миналата година свиването бе в размер на 2,5%.

По отношение на безработицата Пауъл заяви отново, че най-тежко засегнати от нея в рамките на пандемията са афроамериканците, испаноезичните общности и други малцинства. „Икономическите размествания засегнаха много животи и създадоха голяма несигурност за бъдещето“, каза той.

Пауъл също така отново повтори обещанието на централната банка да запази краткосрочните лихвени проценти близо до нулата, докато пазарът на труда не достигне максимална заетост, а инфлацията се ускори до 2% и да се задържи за известно време.

„Наистина не очаквам да сме в ситуация, в която инфлацията се ускори до притеснителни нива“, каза той. Според Пауъл инфлацията ще се ускори през идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
братчед?? Тоя ти е брат, все едно в един гАз сте правени !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
: ))) ... това са новите ценности , братчед ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Фед няма намерение да оттегля скоро подкрепата за икономиката От кога кражбата (печатането без покритие) се нарича подкрепа?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още