IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Факторът "Байдън" засилва натиска над Борис Джонсън в преговорите за Brexit

Brexit без сделка би означавал огромни търкания с Белия дом, твърдят анализатори, според които Байдън счита Джонсън за "лека версия на Тръмп"

11:33 | 10.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Избирането на Джо Байдън за президент на САЩ засилва натиска върху британския премиер Борис Джонсън да сключи търговска сделка с Европейския съюз. Новият човек в Белия дом не е фен на Brexit като сегашния президент Доналд Тръмп, а отдавна гледа на излизането на Великобритания от ЕС като на грешка. Следователно провалът на преговорите с Брюксел също би натоварил „специалните отношения“ с Вашингтон.

„Brexit без сделка би означавал огромни търкания с Белия дом“, казва Муджтаба Рахман от мозъчния тръст Eurasia Group, цитиран от Handelsblatt. „Хората около Байдън вече гледат на Джонсън като на лека версия на Тръмп. И ако не постигне сделка, той ще се отчужди още повече”.

Джонсън има интерес да изгради конструктивни отношения с новия президент на САЩ, казва Саймън Фрейзър, партньор в консултантската компания Flint Global. „Brexit без сделка ще бъде най-лошият дебют. Байдън няма да покаже никакво разбиране за това”.

Ето защо на избирането на американския демократ се гледа с известна степен на нервност на Даунинг Стрийт, тъй като ограничава собственото пространство за маневриране на Лондон. Въпреки че Джонсън нямаше особено тесни отношения с Тръмп и застана рамо до рамо с правителствените ръководители на ЕС по ключови външнополитически въпроси (Иран, климата), торите винаги можеха да разчитат на факта, че имаха съюзник във Вашингтон за курса си по Brexit.

Новият тон от Вашингтон

Тръмп засили наратива на британското правителство за блестящите перспективи след Brexit, коментира София Гастън, директор на мозъчния тръст British Foreign Policy Group. Байдън, от друга страна, вярва по-малко в „дивидента от Brexit“, който може да доведе до напрежение между Лондон и Вашингтон. Независимо от това изборите няма да променят правилата на играта из основи, казва Гастън. 




Байдън наскоро даде да се разбере, че в бъдеще от Вашингтон може да се очаква различен тон. Така например той разкритикува преговорната тактика на Джонсън с ЕС. Американецът заяви в Twitter, че не може да допусне споразумението от Разпети петък (Белфасткото споразумение) да стане жертва на Brexit. Споразумението от 1998 г. подпечата мира след гражданската война в Северна Ирландия.


Този коментар на Байдън в средата на президентската предизборна кампания беше мотивирано вътрешнопартийно: американците от ирландски произход в крайна сметка са важна група избиратели. Но няма съмнение, че Байдън приема сериозно ролята на САЩ като гарант по Споразумението от Разпети петък.


Причината за предупреждението му беше Законът за вътрешния пазар на Джонсън, който в момента се обсъжда в Камарата на лордовете на британския парламент. Проектът упълномощава правителството да пренебрегне части от договора за излизане от ЕС, който вече е ратифициран.

По-конкретно той поставя под съмнение договорената митническа граница на ЕС в Ирландско море. Джонсън твърди, че законът е "предпазна мрежа" за защитата на британската част на Северна Ирландия от достъп на ЕС в случай на липса на сделка.

Байдън, от друга страна, се страхува, подобно на европейците, че отхвърлянето от страна на Джонсън на морската граница може да доведе до видима сухопътна граница в Ирландия, която да застраши мира в Северна Ирландия. Ако Обединеното кралство откаже да приложи Северноирландския протокол от договора за излизане, ЕС ще бъде принуден да извършва контрол на външната си граница в Ирландия.

Докъде сме в преговорите

В понеделник вечерта Камарата на лордовете изтри спорните текстове от законопроекта. Измененията бяха приети с голямо мнозинство. Планираното нарушение на международното право обедини широка коалиция от проевропейци и защитници на Brexit срещу Джонсън.

Благодарение на мнозинството си в долната камара министър-председателят може да промени всички нововъведения, направени от членовете на Камарата на лордовете, когато проектът бъде върнат в долната камара през декември.

Въпросът сега е дали Джонсън ще модерира курса си под въздействието на изборите в САЩ. Победата на Байдън увеличава натиска да се постигне споразумение с ЕС, казва Рахман. А след като има търговско споразумение, законът за вътрешния пазар ще е без значение. 

Европейците обаче трябва да покажат повече разбиране за вътрешнополитическите ограничения на Джонсън. „Той се нуждае от видима победа по въпроса с рибарството“, казва Рахман.

Няколко крайни срокове вече отминаха без резултат и сега се цели сделка през следващите десет дни. През уикенда Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаряха по телефона и след това заявиха, че отново искат да „удвоят“ усилията си.

Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние посочи в понеделник същите проблеми, които направиха споразумението невъзможно от месеци насам. ЕС настоява за ефективна система за контрол на държавната помощ и "стабилен достъп" до крайбрежните води на Обединеното кралство, поясни той.

Определено Джонсън не иска да е с вързани ръце, когато става въпрос за държавната помощ и минималните стандарти, тъй като според него това противоречи на основната идея за суверенитет след Brexit.

Въпреки това наблюдателите смятат, че шансовете за споразумение са се увеличили след изборите в САЩ. „След евентуален Brexit без сделка бихме имали трудни отношения както с ЕС, така и със САЩ“, казва Фрейзър. „Тогава Байдън би бил по-склонен да се концентрира върху Берлин и Париж. Джонсън не може да иска това”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още