IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon ще съкращава разходите и работните места заради щетите от пандемията

Очаква се в петък компанията да отчете тримесечна загуба в размер на 2,62 млрд. долара

20:50 | 30.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke MacGregor/Bloomber</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomber

Американският енергиен гигант Exxon Mobil Corp се подготвя за дълбоки съкращения на разходите и работните места, съобщава Ройтерс, позовавайки се на хора, запознати с въпроса. Компанията продължава да се бори да запази своя 8-процентен дивидент, дължим на акционерите на фона на очертаващата се многомилиардна тримесечна загуба. 

Не ясно колко обширни ще бъдат съкращенията. Най-голямата американска петролна компания намали бюджета си за тази година с 30% през април, но стратегията за обрат на главния изпълнителен директор Дарън Ууд за възстановяване на търсенето и увеличените продажби на активи нямаше успех и загубите продължават да нарастват. 

Инвеститорите очакват в петък Exxon да обяви загуба за второто тримесечие в размер на 2,62 млрд. долара, според данни на Refinitiv, главно заради по-слабото производство.

От началото на 2020 г. стойността на акциите на Exxon се е свила с 35%, тъй като пандемията силно засегна глобалното търсене на петрол и горива.

exxon exxon

Мащабните съкращения на разходите са необходими, за да се запазят плащанията към акционерите, които годишно достигат близо 15 млрд. долара на фона на нарастващите загуби, посочват източниците.

Exxon няма да успее да генерира достатъчно пари от своите производствени операции, за да покрие дивидента за тази година, смятат анализаторите. Компанията трябваше да изтегли заем от 18 млрд. долара по-рано тази година, за да си помогне финансово.

Досега тази година Уудс смяташе, че търсенето на петрол, природен газ и нефтохимикали ще се възстанови след историческия срив, който доведе до спад на глобалното потребление с приблизително една трета, а цените на петрола в САЩ достигнаха отрицателни стойности през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още