IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon Mobil предлага грандиозен проект за съхранение на въглерод

Компанията очаква държавна подкрепа за изграждането на хранилище край Хюстън

11:16 | 20.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският петролен гигант Exxon Mobil предложи грандиозен проект за съхранение на емисии въглероден диоксид в Тексас. В него след 2040 г. ще може да се съхраняват по 100 млн. тона емисии годишно. Това е еквивалентът на 486 млн. декара гора и 7 пъти повече от обема на въглеродните емисии, които се съхраняват в момента в САЩ, посочват от компанията на сайта си.

За да бъде реализирана мащабната инициатива обаче ще има нужда от инвестиции - публични и от частния сектор, нови регулации, които да насърчават иновациите, както и подкрепа от обществеността, посочват още от Exxon Mobil.

Очакваната инвестиция в този проект надхвърля 100 млрд. долара. С нейна помощ Хюстън например ще може да се нарече въглеродно неутрален град през 2050 г., отчитат още от компанията.

Съхранението на емисиите въглероден диоксид е една от малкото доказани технологии, които могат да помогнат за "позеленяването" на тежката индустрия, посочва петролният гигант. Тя е подходяща за индустриални зони, които са разположени в близост до сигурни геоложки структури, които позволяват съхранението на въглерод.

Оценката на компанията, че около региона около Хюстън предлага условията за изграждането на подобен комплекс.

exxon exxon

Източник: ExxonMobil

ExxonMobil е сред водещите по отношение на изграждането на хранилища за съхранение на въглеродни емисии - около 20% от инсталациите са притежание на компанията.

Една от тях е на пристанището в Ротердам, където проектът предвижда изграждането на транспортен хъб и хранилище за емисиите под морското дъно. По него компанията работи съвместно с нидерландското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
ами мислят хората в перспектива ... ние ще горим въглища обаче ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още