IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа няма да пусне американските туристи от юли

ЕК твърди, че САЩ не са в състояние да контролират епидемията

11:20 | 24.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

С настъпването на летните отпуски европейските държави смекчават строгите си ограничения за пътувания. Няма обаче пълно щастие. Европейската комисия (ЕК) възнамерява да препоръча на своите страни членки да не допускат американските туристи на континента, разкриват двама дипломати от ЕС. Причината е рязкото нарастване на броя на случаите на коронавирус (наскоро 32 000 на ден) в САЩ.

ЕС е изправен пред технически тест за това как да определи на кои чужденци да бъде разрешено да пътуват до блока от 1 юли, тъй като коронавирусните огнища се разгарят в много страни, включително в САЩ.

ЕК твърди, че САЩ не са в състояние да контролират епидемията, съобщава New York Times, като се позовава на проект на съответните списъци на страните, чиито граждани ще бъдат допускани в Съюза след падането на ограниченията от 1 юли. САЍЩ, където има най-много доказани случаи в световен мащаб, вероятно ще попаднат в една категория с Русия и Бразилия.

Няколко американски щата отчитат за втора поредна седмица рекордни увеличения на доказаните случаи. Тексас обяви повече от 5000 нови случая във вторник. Тексаската детска болница обявява, че вече ще приема възрастни заради големия брой тежки протичащи инфекции в района на Хюстън. Според Ройтерс Невада и Аризона също отбелязват рекордни ръстове във вторник.

По този начин водената от американския президент Доналд Тръмп политика ще има огромно значение за пореден бранш. Американският държавен глава дори предложи наскоро по-малко тестване, за да не се увеличава броят на случаите. Главният вирусолог Антъни Фаучи не се съобрази с това, а ръководителят на Американския център за контрол и превенция на заболяванията направи стряскащо изказване: „Covid-19 постави нацията на колене“.

В същото време Европа се опитва да съживи местните икономики на фона на стартиращия летен туристически сезон, докато се предпазва от втора вълна на коронавируса. Ограниченията бяха въведени в средата на март за 30 дни и бяха удължени три пъти до юни.

Европейската комисия препоръча на 11 юни правителствата на държавите членки да съставят общ списък на държавите извън блока, от които  ще бъдат разрешени посещения от 1 юли въз основа на „обективни критерии“ и сравними епидемиологични ситуации.

Дипломатите от ЕС ще продължат дискусиите си в петък тази седмица, тъй като се стремят да постигнат съгласие за специфичните критерии за облекчаване на ограниченията за пътуване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още