IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС няма да удвоява митата върху американския внос от юни

Това ще предотврати допълнително ескалиране на конфликта с Вашингтон, който бе започнат от предишния американски президент Доналд Тръмп

22:31 | 17.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Брюксел и Вашингтон са постигнали споразумение за вноса на мотори, бърбън, дънки и др., като преговорите продължават.

Европейският съюз се е съгласил да не удвоява митата върху американски вносни стоки от следващия месец. Това ще предотврати допълнително ескалиране на конфликта с Вашингтон, който бе започнат от предишния американски президент Доналд Тръмп.

Става въпрос за мита върху редица емблематични американски продукти, като моторите Harley-Davidson Inc., дънките Levi Strauss & Co. и бърбъна. Те трябваше да бъдат увеличени с 50% от 1 юни, след като предходната администрация в Белия дом повиши налозите за внос на стомана и алуминий, включително и от ЕС.

В рамките на споразумението, за което съобщи Bloomberg в събота, ЕС няма да налага увеличението на митата и двете страни ще останат ангажирани с диалог за свръхкапацитета в стоманената индустрия, става ясно от туит на европейския комисар Валдис Домбровскис.

„Това решение потвърждава нашата решимост да намерим ефективно съвместно решение на този спор, който ще сложи край на митата, наложени върху ЕС по причини на националната сигурност, и ще отговори на въпроса с излишния капацитет на стомана и алуминий в световен мащаб, и ще запази нашите ключови индустрии“, заяви Домбровскис в позиция. „Като се отказваме от нашите мерки, създаваме пространство за решаване на тези въпроси преди края на годината“, заяви още той.

Постигнатото помирение е факт след седмици на преговори между високопоставени търговски представители от двете страни на Атлантика. По-рано през годината ЕС и САЩ се съгласиха да направят отстъпки и по техния близо 17-годишен спор за неправомерна държавна помощ за водещите им самолетопроизводители.

Според официални представители решението на Брюксел е знак на добра воля от страна на блока, който се опитва да подобри двустранните отношения с един от най-важните си международни партньори.

Решението бе обявено преди предстоящото следващия месец участие на президента Джо Байдън в среща на върха ЕС-САЩ, което ще е и първото му международно посещение, откакто пое поста през януари. По време на визитата се очаква да бъде обсъден и въпросът за търговското сътрудничество, заявиха от Белия дом.

Бившият държавен глава Доналд Тръмп наложи 25-процентни мита върху стоманата и 10-процентни върху алуминия през март 2018 г., оправдавайки хода с притеснения за националната сигурност на страната. Някои държави, като Бразилия и Южна Корея, успяха да постигнат сделки за предотвратяване на налозите, а впоследствие Тръмп се отказа от тези за Канада и Мексико. Но за по-голяма част от останалия свят мярката продължава да е в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още