IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният сектор на САЩ е загубил 10% от работната сила през 2020 г.

Най-много съкращения е имало в петролната и газовата индустрия, сочи правителствен доклад

21:00 | 20.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През 2020 година 10% от работещите в енергийния сектор на САЩ са загубили работата си в следствие на пандемията от коронавируса, пише Ройтерс, позовавайки се на официален правителствен доклад. В текста е посочено, че по тази причина плановете за енергиен преход на страната са от ключово значение.

Белият дом разработи план на стойност 3,5 трилиона долара за промяна на системата, но детайлите по него тепърва ще бъдат дискутирани със засегнатите страни. На този етап вече има някои опасения, изразени от индустриите, касаещи основно увеличените разходи за енергия и как те ще бъдат отразени върху сметките на потребителите.

Но според правителството енергийната трансформация ще бъде тази, която ще донесе нови работни места и ще съживи енергетиката.

През 2020 година 840 хил. души, заети в енергийния сектор на САЩ, са загубили работата си. Причината е пандемията от коронавируса, която сви пътуванията, а съответно и търсенето на горива, и забиваха работата по нови проекти, особено в петролната индустрия.

Най-голям е спадът при петролните и газовите компании, които са уволнили общо 186 хил. души, или 21% от своите служители. Единствено при вятърните централи има минимален ръст на назначените - 1,8%, показват още данните.

В анализа е видно, че работещите в соларната и вятърната индустрия са по-малко обединени в синдикати спрямо своите колеги в ядрените централи, газовата и петролната индустрия.

По данни на изследователската компания BW Research Partnership, разработила анализа по поръчка на енергийното министерство на САЩ, работещите в ядрената индустрия и петролния и газовия сектор получават по-високи заплати, отколкото техните колеги, работещи с възобновяеми източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още