IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният сектор е светъл лъч на фона на опасенията на фондовите пазари

Заради високите цени на петрола и природния газ енергийните компании са в отлично финансово състояние

13:01 | 04.07.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Спадащи цени, невъзможност за осъществяване на първично предлагане при желани цени и растящи лихвени проценти - пред това са изправени инвеститорите на фондовите пазари. Освен ако не сте част от енергийния сектор, пише The Wall Street Journal. Едно от най-успешните първични публични предлагания (IPO) през тази година е на компанията, добиваща природен газ, Excelerate Energy, която набра над 1 млрд. долара при първата си поява на борсата.

Според източници на WSJ инвеститорите търгуват с големи дялове в енергийните компании, като често тези трансакции не добиват публичност.

В последните години енергийният сектор се представя по-зле от останалите на фондовите пазари, но през 2022 година акциите на петролните компании летят, след като войната, която започна Русия в Украйна, оказа натиск на пазарите. Така енергийният сектор отчита ръст на акциите си с 30 на сто от началото на годината, докато останалите икономически сектори в S&P500 - спад на пазарната си капитализация от 20 на сто.

Това не е изненадващо - заради високите цени на природния газ и на петрол компаниите в този сектор са в перфектно финансово състояние. Повечето не планират да предлагат допълнителни акции на пазара, за да набират капитал.

Част от анализаторите на пазара очакват инвестиционните компании да продават своите дялове в енергийните компании в следващите месеци, а компании от сектора да излизат на борсата - не само петролни и газови компании, но и в сектора на възобновяемите енергийни източници, както и производители на батерии.

Това е светъл лъч в иначе мрачните прогнози за фондовите пазари в САЩ през тази година. Досега първичното предлагане на акции в страната е на стойност 4,8 млрд. долара спрямо 84 млрд. долара за цялата 2021 година.
2022 година започна по-оптимистично, но сега компаниите отлагат своите планове за 2023 година, сочат данни на анализаторите.

В края на миналата година броят на компаниите, които се подготвят да излязат на борсата, беше значителен, вариращ от финтех компанията Klarna Bank AB до компанията за доставка на хранителни стоки Instacart. Сега Klarna опитва да набере капитал чрез увеличаване на капитала от съществуващите акционери, а Instacart намали оценката си за първичното предлагане на акциите, което все пак ще се осъществи през 2022 година, с 40%.

Досега пазарите са малко разочаровани от реализираните IPO-та - Bausch + Lomb излезе на борсата през май с по-ниска от очакванията цена - 18 долара за акция при планове за 21-24 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Водородът е супер. Ще те пратим на Сатурн с една кофа, да носиш, Микроцефалчик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Абе то парите може и да стигат, ама с тях не можеш да си купиш това, което го няма... старите германци знаят как се пали печка с пари без покритие - ще научат и младите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
всичко е точно, парите стигат и на сегашните цени, а на вас троляжа не ви ли индексираха заплатите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
За водород и възобновяема енергия чувал ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
На фона на нарастващите цени на енергийните суровини, ще очакваме ли нова шистова революция или за сега ще се концентрираме на въгледобива като алтернатива на руския газ? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още