IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният регулатор на САЩ ще анализира заплахата от климатичните промени

Институцията ще провери още и за пазарни манипулации на фона на кризата в Тексас

13:28 | 23.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Енергийният регулатор на САЩ ще анализира опасността за енергийните мрежи, които пораждат климатичните промени, предава Ройтерс. Темата стана особено чувствителна отвъд Океана след срива в Тексас през миналата седмица, оставил без електрозахранване милиони домакинства.

"Ефектът от климатичните промени е вече очевиден", коментира председателят на Федералната комисия за енергийна регулация Ричард Глик. Трябва да направим всичко според нашите правомощия, което да гарантира, че мрежата ще е в състояние да работи, дори и при екстремни условия, коментира още той.

През миналото лято Калифорния също пострада от екстремно високи температури. Та оставиха част от потребителите без електрозахранване в продължение на два дни, припомня още Ройтерс.

На този етап е трудно да се каже какво може да направи енергийният регулатор в състав от петима души (3 на 2 с превес на републиканците).

Преди десетилетие институцията написа предписание към мрежовия оператор на Тексас как да се подготвя за зимните условия, разчитайки в по-голяма степен на природния газ. Това се случи, след като заради ниски температури спря захранването с електроенергия, но в далеч по-ограничен мащаб.

Случилото се преди дни показа, че тези препоръки не са били взети под внимание.

Федералният енергиен оператор ще провери за наличието на манипулации на пазара на природен газ и електроенергия, които да са допринесли за проблема в Тексас.

Цените на електроенергията на пазара на едро скочиха 300 пъти преди седмица, на природния газ цената в някои региони на страната се е повишила 100 пъти над нормалното за сезона ниво, посочва сенаторът Тина Смит в писмо до федералния регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още