IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният мазохизъм на Запада

Склоността на Европа да се самонаранява в името на непостижими климатични цели е един от най-ярките актове на демократичен самосаботаж в историята, твърди WSJ

09:13 | 24.10.21 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

С бързото наближаване на зимата Европа се оказва в енергийна криза - и разчита на милостта на руския силов лидер Владимир Путин. Това е самопредзивикано бедствие, което се подготвя от години, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Цените на природния газ в Европа се повишиха повече от пет пъти в сравнение с година по-рано, тъй като потреблението в Азия се повиши и предлагането по света се сви. Русия доставя около половината от природния газ на континента, който отоплява жилищата и захранва индустрията. Макар че Москва изпълнява дългосрочните договори, тя отказва значителни спот продажби на газ.

Миналата седмица Путин каза, че страната му доставя възможно най-много газ, но шефът на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол пресметна този месец, че Русия може да увеличи износа за Европа с 15%. Няколко руски официални лица дадоха да се разбере, че политически отстъпки спрямо Москва ще облекчат кризата.

„Заменете противника с партньор и нещата ще се решат по-лесно“, каза този месец Владимир Чижов, руският посланик в Европейския съюз. "Когато ЕС намери достатъчно политическа воля да направи това, те знаят къде да ни намерят."

Други представители на Кремъл, включително Путин, намекнаха, че предоставянето на регулаторно одобрение за новия газопровод "Северен поток 2" (от Русия до Европа) ще помогне за облекчаване на кризата. Москва иска газопроводът да задълбочи енергийната зависимост на Европа от Русия, както и да лиши Украйна от доходоносните такси за транзит на газ, които събира от настоящите газопроводи.

Константин Косачев, влиятелен руски законодател, наскоро заяви пред Bloomberg, че „не можем да се притичаме на помощ, само за да компенсираме грешки, които не сме извършили“. Той заслужава похвала за бруталната откровеност.

Европейските лидери си вкараха енергиен автогол в името на зелен дневен ред, който няма да има ефект върху климата, но повишава цените на енергията, вреди на потребителите и индустрията, а сега дава и лост на агресивния Кремъл.

Великобритания и ЕС се ангажираха с нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г., затваряйки въглищни централи и изливайки милиарди в слънчеви и вятърни проекти. Германия и няколко други европейски страни до голяма степен забраниха фракинга. Това превърна европейските лидери в нещо като морските изследователи от 16-ти век, молещи се за благоприятни ветрове и време, тъй като цените на енергията се покачват и спадат в зависимост от облачността и вятърните условия.

Германия също си навреди, когато канцлерът Ангела Меркел реши да елиминира ядрената енергия в прекалена реакция на аварията във Фукушима от 2011 г. Германия ще изведе от експлоатация последната си ядрена мощност догодина. Европейската комисия сега обсъжда дали да класифицира ядрената енергия като устойчив енергиен източник, което би могло да намали разходите за финансиране на ядрени проекти. Но Германия е против.

Склоността на Европа да се самонаранява в името на непостижими цели в областта на климата е един от най-ярките актове на демократичен самосаботаж в историята. Но европейските лидери са напът да увеличат своя енергиен мазохизъм на глобалната климатична среща в началото на ноември в Глазгоу. И американският президент Байдън желае да се присъедини към тях в изоставянето на енергийната сигурност. Путин сигурно е изумен от стратегическия си късмет.

Дали амбициозните екоцели са безпрецедентен шанс или рискован залог - това е една от темите, които ще бъдат обсъдени в рамките на Investor 20 - събитие, с което Investor.bg отбелязва 20-тата си годишнина. Повече за темите и събитието може да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

32
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Що, кво пречи да го изплаща по този начин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"единия още го изплащам ..." ... изплащаш моя дъртия , цял ден тролене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 2 години
е баси сайта : строежът започва 06,04,1970 и приключва 04,09,1974 за 4 години са построили първите два енергоблока . Е айде и сега ама ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 2 години
"Строежът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 2 години
АЕЦ Козлодуй е действаща атомна електроцентрала в България. Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от град Козлодуй и на 200 км северно от София. Това е единствената българска атомна електроцентрала и най-голямата в региона. Строежът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Ама ти го четеш? Аз много рядко. Ако пише тиради - никога! Губене на време. Шия му минуса и нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
къщата в Париж ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
v_tin
преди 2 години
Комунистите и те електрифицираха транспорта- поне в бг бяха първи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
импе ... червеникотиквениковчетата съпикясаха ли набуко ... ?! ... съпикясаха го ... е , вовата позлати ли ги тукашните газовици ... ?! ... позлати ги ... позлати ли немските газовици ... ?! ... ми позлати ги , че и още пари взимат от там . са ще позлати и австрийските ... :))) ... те така си тече светът ... колко поред хамерикански президенти дърдорят , ди-вер-си-фи-ци-рай-ТЕ ... ем кат не искат те така . посредствени расийски политици и директори на государствени предприятия са ще плямпат и ще припадате пред великите им умозаключения ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
поливал си мушкатите на балкона ... :))) ... и некой и друг спомен за кьор софра с агент гоце ... друго не си поливал ... 1 къща и 2 апартамента , единия още го изплащам ... а ти ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още