IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска още мерки за защита на личните данни в обмена между ЕС и САЩ

Все по-голям брой граждани на ЕС се възползват от правата си съгласно Щита за личните данни, отчита Комисията

17:41 | 23.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия публикува доклад относно третия годишен преглед на функционирането на Щита за личните данни в отношенията между ЕС и САЩ, съобщиха от пресслужбата на Комисията.

В доклада се потвърждава, че САЩ продължават да гарантират подходящо равнище на защита на личните данни, предавани съгласно Щита за личните данни от ЕС на участващите дружества в САЩ. От втория годишен преглед насам бяха направени редица подобрения във функционирането на рамката, както и назначения в ключови органи, свързани с нейния надзор и механизми за правна защита, като например омбудсмана по Щита за личните данни. В третия преглед се отбелязва, че сред положителните развития е извършването от Министерството на търговията на САЩ на по-систематичен надзор, например чрез месечни проверки на извадка от дружества за това дали спазват принципите на Щита за личните данни.

Действията по правоприлагане се подобриха, като Федералната комисия по търговия предприе правоприлагащи действия в седем случая, свързани с Щита за личните данни.

Все по-голям брой граждани на ЕС се възползват от правата си съгласно Щита за личните данни и съответните механизми за правна защита функционират добре. Въпреки това комисията препоръчва да се предприемат някои конкретни стъпки за по-добро гарантиране на ефективното функциониране на Щита за личните данни на практика. 

На 25 май 2018 г. Общият регламент относно защитата на данните започва да се прилага във всички държави членки на Европейския съюз. Европейската комисия е отговорна за защитата на личните данни. Всички лични данни се обработват от Представителствата на Европейската комисия съгласно Регламент (ЕО) номер 45/2001.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още