IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EIA прогнозира плавен спад на цената на петрола до края на годината

Възстановяването на икономическата активност в САЩ ще доведе до повишение на емисиите въглероден диоксид, сочат очакванията на институцията

11:52 | 07.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола ще намалява до края на годината, прогнозира американската Администрация за енергийна информация (EIA). През март средната цена на сорта Брент на световните пазари е 65 долара за барел. Това представлява ръст от 3 долара за барел спрямо февруари, но на годишна база увеличението е от 33 долара за барел.

Очакванията на експертите на базата на търсенето и прогнозите на ОПЕК и нейните партньори през второто тримесечие на годината са, че цената на петрола ще се задържи на ниво от около 65 долара за барел, но през втората половина на 2021 година цената ще достигне 61 долара за барел.

Цената на американския суров петрол ще се движи около ниво от 55 долара за барел през тази година.

Очакванията са, че през 2022 година средната цена на черното злато ще се движи около ниво от 60 долара за барел.

От EIA отбелязват, че състоянието на петролните пазари през следващите месеци ще зависи силно от решенията на петролния картел относно добивите, както и от реакцията на петролните компании в САЩ на повишаването на цените на суровината, търсенето и още други фактори.

На базата на изявленията на ОПЕК+ американската институция очаква ръст на добивите на петрол в страните от организацията от 25,1 млн. барела на ден през първото тримесечие до 25,8 млн. барела на ден през второто тримесечие.

През втората половина на годината добивът ще се увеличи до средно 27,9 млн. барела на ден, посочват още от EIA.

Добивът на петрол в САЩ се сви през февруари заради ниските температури в много части от страната, особено в Тексас. Спадът е от 0,8 млн. барела на ден. Месец по-рано в страната се добиваше по около 11,1 млн. барела на ден.

Прогнозите са, че през второто тримесечие средният добив на петрол в САЩ ще се движи около 10,9 млн. барела на ден, а към четвъртото тримесечие на годината ще се повиши до 11,4 млн. барела на ден. През 2022 година ще има още малко увеличение - до 11,9 млн. барела. 

Заради увеличената цена на природния газ неговият дял в производството на електроенергия ще намалее до около 36% през 2021 година. За сравнение синьото гориво държеше дял от 39% през миналата година. Леко ще се повиши присъствието на зелените централи като дял от производството на електроенергия от 21%, спрямо 20% през 2020 година. 

Заради закриването на реактори ядрените централи ще произведат 20% от електроенергията в страната през тази година. Делът им намалява с 1 пр.п. спрямо миналата година. 

На базата на очакваното възстановяване на потреблението на енергия емисиите въглероден диоксид ще се повишат с 5% спрямо нивата от 2020 година. През миналата година обаче имаше понижение от 11 на сто на годишна база. Темпът на растеж ще се забави през 2022 година - в рамките на 2%.

Прогнозата на EIA обаче сочи, че емисиите от изгарянето на въглища в страната ще се увеличат с 13% през 2021 година и с 4% през 2022 година. През миналата година отделения въглероден диоксид от тази дейност намаля с 19 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още