IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ед Ярдени: Купувайте акции, S&P 500 ще достигне 2 000 пункта

Ако коригираме вътрешно пазара, надценените книжа ще станат по-евтини и парите няма да напуснат пазара, а ще отидат към други сектори, смята експертът

09:55 | 21.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ед Ярдени: Купувайте акции, S&P 500 ще достигне 2 000 пункта

„Каква корекция?! Мисля, че все още сме във фаза на бичи пазар”, сподели пред CNBC президентът на Yardeni Research Ед Ярдени.

Въпреки почти 10-процентния спад на технологичния индекс Nasdaq Composite през миналата седмица експертът гледа на нещата по друг начин.

„Определям това като вътрешна корекция”, казва той. „Ако погледнете средните стойности, S&P 500 не имаше кой знае каква корекция.”

Според Ярдени разпродажбите на акции на технологични и биотехнологични компании се дължат на високите им оценки. Той твърди, че това е здравословно за пазара.

„Колкото повече можем вътрешно да коригираме този пазар, толкова по-надценените книжа ще станат малко по-евтини и парите няма да напуснат пазара, а ще отидат към сектори, които бяха оставени на заден план”, смята Ярдени. „Това е един бичи пазар, който е много демократичен.”

Според него грешката на мечи настроените инвеститори е, че са се опитвали да се борят срещу паричната политика на Федералния резерв на САЩ и на водещите централни банки като цяло.

Той отбеляза, че Фед, Европейската централна банка и Централната банка на Япония притежават „трилиони от собствените си валути, които са склонни да похарчат, за да опитат да повдигнат икономиката и за да избегнат дефлацията. Голяма част от тази ликвидност обаче отиде на финансовите пазари и в частност – в цените на акциите. За това едно от първите неща, които трябва да знаем, е да не се борим срещу централните банки.”

Ярдени се придържа към прогнозата си, че до края на годината широкият индекс S&P 500 ще достигне 2 000 пункта.

„Този пазар не евтин. Мечи настроен съм от пет години, но тези неща не продължават вечно”, казва той. „Към този момент, ако акциите растат със същото темпо с каквото и печалбите, то ще имаме една прилична година, в която S&P 500 ще увеличи стойността си с 10%.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още