IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow започва сесията със спад от 230 пункта*

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа продължава да лети нагоре, достигайки 1,555%

17:48 | 28.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Водещите индекси на Wall Street започват борсовата сесия във вторник дълбоко на червена територия, като днес надолу дърпат технологичните имена на фона на рекордната доходност по американските държавни ценни книжа, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива над 230 пункта (0,7%). От своя страна технологичният бенчмарк Nasdaq Composite е надолу с 1,5%, а широкият измерител S&P 500 – с над 1%.

В същото време доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа продължава да лети нагоре, достигайки 1,555%. Инвеститорите залагат, че Фед ще спази обещанието си да започне постепенно ограничаване на извънредната покупка на облигации на фона на икономическото възстановяване и скока в инфлацията. Доходността по 10-годишните облигации достигна най-високото си равнище от юни насам, след като миналата седмица централната банка сигнализира, че ще свие „скоро“ месечните покупки на облигации.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, се покачва с 0,3% до 93,72 пункта във вторник.

Високата доходност традиционно потапя цената на акциите на технологичните компании, правейки бъдещите им парични потоци по-малко примамливи.

Акциите на Facebook поевтиняват с 2,8% , а тези на Alphabet с 2,7%. От своя страна книжата на  Amazon изтриват 2% от стойността си, а на Apple - 0,8%. При производителите на чипове ситуацията е сходна – акциите на Nvidia намаляват цената си с над 3%.

Разпродажбите при технологиите помрачиха настроенията на пазара, въпреки че има и лъч светлина: енергийният сектор. Цената на петрола продължава да върви стремглаво нагоре, като по-рано през деня сортът Брент мина прага от 80 долара за барел. В началото на американската търговия той прибавя 0,4% до 79,86 долара за барел, а американският сорт WTI - 0,6% до 75,91 долара за барел.

Акциите на енергийния гигант Exxon поскъпват с над 1,5%, а тези на автомобилния производител Ford с над 1%, след като компанията обяви планове за строеж на нови производствени мощности в САЩ.

На стоковите пазари златото обаче поевтинява по-осезаемо с 1,2% до 1730,6 долара за тройунция.

На настроенията се отразяват и проблемите с бюджета във Вашингтон. Републиканците в Сената блокираха приетия в Камарата на представителите законопроект в понеделник, с който трябва да се финансира дейността на администрацията до декември и се премахва таванът на дълга до края на 2022 г. Конгресът трябва да одобри финансирането до петък, за да избегне ново блокиране на работата на администрацията.

Също така в писмо във вторник финансовият министър Джанет Йелън предупреди Конгреса, че трябва да бъде вдигнат таванът на дълга до 18 октомври, за да може държавата да не изпадне в дефолт.

*Информацията е актуална към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Агресивен бик
преди 2 години
Супер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още