IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow възстанови загубите от последните дни с ръст от над 300 пункта

Индексът на компаниите с по-малка пазарна капитализация Russell 2000 отчете повишение от 2,4%

23:29 | 21.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Водещите индекси на американския пазар успяха да възстановят загубите от последните сесии и завършиха сесията в сряда със силни ръстове на фона на надежди за бързо икономическо възстановяване, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с над 300 пункта (0,9%) до 34 137,31 пункта. Широкият измерител S&P 500 се покачи също с 0,9% до 4173,42 пункта, а технологичният Nasdaq Composite прибави 1,2% до 13 950,22 пункта. Индексът на компаниите с по-малка пазарна капитализация Russell 2000 отчете повишение от 2,4%, с което ръста му за 2021 г. е над 13%.

Акциите на норвежкия туроператор Norwegian Cruise Line Holdings поскъпнаха с 10,3%, след като Goldman Sachs повиши оценката си. Поскъпване имаше и при книжата на Carnival и Royal Caribbean със съответно 5,3% и 4,5%.

Добро представяне в сряда отчетоха и акциите на превозвача United Airlines, които успяха да се възстановят до ръст от над 3% след спада с над 8% във вторник, след като компанията отчете пето поредно тримесечие на загуба и заяви, че международните пътувания все още са далеч от възстановяването.

Цената на книжата на Netflix се срина с над 7%, след като стрийминг гигантът отчете, че ръстът на абонатите ѝ за първото тримесечие е бил по-слаб от очакваното. Компанията прогнозира само 1 млн. нови абонати през второто тримесечие, което също е по-малко от прогнозираното.

Компаниите очакват силни тримесечни резултати, но летвата на пазара е висока след поредната серия рекордни ръстове за годината. Повечето анализатори също така са фокусирани върху прогнозите, които фирмите са готови да дадат. Dow и S&P 500 са с 10% нагоре за годината.

„Изглежда икономиката е напред по пътя на възстановяването. Все пак по-ранните насоки за печалбите през настоящия сезон на отчетите изглежда са по-консервативни, отколкото предполагат икономическите прогнози“, посочва Скот Врен, старши стратег на Wells Fargo.

Досега над 70 компании от S&P 500 са представили отчети, като те показват средно 23% по-добро представяне спрямо очакванията на анализаторите за печалбата, става ясно от изчисления на CNBC.

Днешните ръстове се случват на фона на осезаеми спадове от предходната сесия. Във вторник Dow изтри 250 пункта и отчете най-лошото си дневно представяне от 23 март насам. S&P 500 и Nasdaqсе разделиха съответно с по 0,7% и 0,9%.

На този фон индексът за пазарна волатилност Cboe Volatility Index, се покачи два поредни дни, като във вторник бе над 18 пункта. В сряда обаче той се сви до около 17 пункта.

Доходността по американските държавни ценни книжа се понижи в сряда до съответно 1,556% и 2,252% за 10-годишните и 30-годишните облигации.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, също се понижи до 91,13 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи значително с по над 2% за двата основни сорта. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 2,3% до 65 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI – с 2,6% до 61,03 долара за барел.

Златото обаче поскъпва с 0,9% до 1794,9 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още