IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow успя да избегне най-дългата серия от загуби от 40 години

Бенчмаркът на сините чипове нарасна със 119,19 пункта, като най-добро представяне имаха акциите на Chevron и Exxon Mobil

23:58 | 22.06.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Щатските борси затвориха сесията в петък с повишения, след като инвеститорите се успокоиха от търговското напрежение между САЩ и Китай.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна със 119,19 пункта до 24 580.89. Най-добро представяне имаха акциите на Chevron и Exxon Mobil, които отбелязаха повишение от 2%, предава CNBC. Краят на днешната търговия успя да прекъсне най-дългата губеща серия на индекса от 1978 г. насам и все пак записа печалба.

Широкият измерител S&P 500  се повиши 0,2%, за да затвори на ниво от 2 754.88, а енергетиката, суровините, телекомуникациите и индустрията са най-добре представящите се сектори. Технологичният измерител Nasdaq обаче затвори с 0,3% понижение, като достигна 7 692,82, заради поевтиняването на акциите на технологичните компании.

Пазарите по цял свят са на нокти през тази седмица заради ескалирането на напрежението в търговския спор между САЩ и Китай.

Борса Борса

В понеделник американският президент Доналд Тръмп поиска от Американския търговски представител да представи списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, на които да бъдат наложени допълнителни мита от 10%. Те следват налозите, обявени от двете страни миналата седмица. В резултат на това Пекин заяви, че ще предприеме контрамерки, ако е необходимо.

Но Bloomberg съобщи, като се позова на запознати източници, че представители на Белия дом се опитват да възобновят преговорите с Китай, за да избегнат пълномащабна търговска война.

Книжата на банките белжат лек ръст в стойността си в петък, след като Федералният резерв установи след стрес тестове, че имат достатъчно капитал в случай на сътресения. Цените на акциите на J.P. Morgan Chase, Wells Fargo и Bank of America тръгнаха нагоре.

Акциите на компаниите, General Motors, Caterpillar и Boeing, които имат сериозен бизнес и извън САЩ, регистрираха увеличение от поне 0,3%.

Цените на суровия петрол също се повишават, след като министрите на страните членки от ОПЕК постигнаха сделка за добива на петрол. Ройтерс съобщи, че картелът се е договорил да увеличи добива с 1 млн. барела дневно, но анализатори твърдят, че повишението вероятно ще бъде между 600 хил. и 800 хил. барела дневно, тъй  като някои страни членки на ОПЕК няма да могат да засилят достатъчно добива си на суров петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Brooklyn
преди 5 години
Да не споменаваме , че точно J.P. в петък затвори за първи път от 2016г. под 200 дневна средна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Brooklyn
преди 5 години
Цените на акциите на водешите банки - J.P. Morgan Chase, Wells Fargo и Bank of America, в петък направиха всичко друго , но не и '' тръгване на горе''И трите затвориха на минус, като най голям беше на J.P.Незнам къде видяхте да ''тръгват на горе'' цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още