Dow сложи край на 11-годишния бичи пазар със спад от 1400 пункта

Разпродажбите заради страховете от коронавирусната пандемия достигнаха ново дъно в сряда

Dow сложи край на 11-годишния бичи пазар със спад от 1400 пункта

Снимка: Getty

Коментари
3
 
3
 
2
Императорът до: крас
преди 6 месеца
Дали? Защото всъщност цената на дълговите книжа расте, всеки уплашен си бута парите там. За рейтинговите агенции си прав, обаче - гледал съм ги относно примери на подцененост. Не може ДЦК на Русия, с дето е с огромни валутни и златни резерви и почти нулев външен дълг и която държи суровините на половината свят, да имат същия рейтинг както ДЦК на малката и нищо непроизвеждаща Португалия, с дълг 120% от БВП. Това е абсолютна смешка.

Иначе - основен проблем е паниката, защото покрай наистина заплашените компании, падат и акциите на такива, които от кризата ще бъдат засегнати малко или дори никак. Просто в такива моменти много продаващите въобще не мислят... докато основните купувачи - напротив - добре си правят сметката, туряйки в тая сметка и паниката... и хич не са щедри като продавачи, дебнейки все по-ниски нива.

Не може да сравняваш бързината с Осма година. Сега електронната търговия е достъпна за всеки и няма нужда от ония брокерченца по филмите, дето кряскат и се блъскат в зала с ного екранчета. Сега всеки сулю може да се прави на борсов играч, без нищо да разбира - а сулюто има една основна черта - той купува, защото "всички купуват и всички много печелят" и продава, защото "всички продават и защото е страшно и светът загива" - и в паниката си продава дори на половината от цената, на която е купил, защото се страхува (съвсем ирационално) да не би да загуби всичко... а не разбира, че щом вече са те набили, да бягаш е безмислено и глупаво и че единствените, които задължително губят, са тия, дето купуват на връх и продават на дъно.
Тия дето са инвестирали в САЩ на върха преди предната криза (края на 2007-а година) - и то са инвестирали умно, в качествени активи - и са задържали купеното въпреки сривът, да не би сега да не с на солиден плюс? - Ами дори сега - около може би ново дъно - пак са на солиден плюс.

Та движенията са бръзи, защото са златни за спекулантите. Спекулантът е този, който ти продава акции на връх и ти взема парите, после на дъното - те "спасява", като ти взема И акциите - и ти си на минус 58%. Навремето при простата търговия - това ставаше еднократно. Сега - при електронната, чесането е неколкократно. Затова за 2 седмици Дау регистрира най-голямото си понижение някога за цял период, най-големите си 4-5 понижения за ден и най-големите си 3 ръста - пак за ден - това - в пунктове. За прасенцата е паника - за спекулантите - златна жътва.
4
 
25
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
„Можем да видим паниката на фондовите пазари“, посочва Джери Браакман, главен инвестиционен директор на First American Trust. „Големият въпрос за повечето хора е дали вече се намираме на дъното. Смятам, че сме едва на половината път“, посочва той.

АКО СЕ ПРАВИ АНАЛОГИЯ С КРИЗАТА ОТ 2008 ГОДИНА, когато акциите на Dow Jones в рамките на година се сринаха от 14000 до 7000 пункта то при този темп на заличаването им може да очакваме те да паднат до 15000 пункта.

ВПЕЧАТЛЯВАЩ Е ТЕМПА С КОЙТО СЕ РАЗВИВАТ НЕЩАТА ТОГАВА И СЕГА.
Сега срива е много по бърз и лавинообразен.

6000 пункта от Dow Jones бяха изтрити в рамките на ДВЕ СЕДМИЦИ !!

ИМА ЛИ НЕЩО КОЕТО ДА Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СПРЕ ТАЗИ ЛАВИНА ИЛИ ТЯ ЩЕ ПОМЕТЕ И БАНКОВАТА СИСТЕМА КОЯТО НЯМА КАК ДА НЕ Е ВЪРЗАНА С АКЦИИТЕ И ИМИТИРАНИТЕ ИПОТЕЧНИ ОБЛИГАЦИИ, КОИТО ПРЕЗ 2008 ГОДИНА СЪЗДАДОХА ТАКИВА ЧУДОВИЩА НАРЕЧЕНИ "ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ" С КРЕДИТНИ РЕЙТИНГИ "ААА" ДАДЕНИ ИМ ОТ ЕДНИ КОРУМПИРАНИ РЕЙТИНГОВИ АГЕНЦИИ като ФИЧ, МУУДИС и СТАНДАРТ ЕДН ПУЪРС.

Предполагам, че помните каква бе съдбата на тези ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ , както и на застрахователните компании носещи техните рискове.

Ако това се повтори и сега , драмата ще бъде на много по жестока.