IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow прибавя над 100 пункта въпреки разочароващите данни за заетостта в САЩ*

От своя страна широкият измерител S&P 500 напредва с 0,5%, а технологичният Nasdaq Composite нараства с 0,2%

17:16 | 04.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите индекси в САЩ започват борсовата сесия в петък с ръстове въпреки по-малкото от очакваното открити нови работни места в САЩ през ноември.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя над 130 пункта, или 0,5%. От своя страна широкият измерител S&P 500 напредва с 0,5%, а технологичният Nasdaq Composite нараства с 0,2%.

Наетите американци извън земеделието са се увеличили с 245 хил. спрямо предходния месец, като равнището на безработица е спаднало с 0,2 процентни пункта до 6,7%, сочи доклад на Министерството на труда от петък. Коефициентът на участие на работната сила и съотношението на заетостта и населението намаляват, което е негативен признак за състоянието на икономиката.

Петъчният доклад за заетостта беше публикуван в момент, в който броят заразени с коронавируса американци продължава да расте. В четвъртък властите в страната отчетоха рекорден брой новозаразени, смъртни случаи за ден и хоспитализации.

Въпреки това водещите индекси се готвят да отбележат четвърта поредна седмица на повишения съобщава CNBC. До началото на петъчната сесия Dow нараства с 0,2%, а S&P 500 с 0,8%. От своя страна Nasdaq напредва с 1,4% от началото на седмицата.

Инвеститорите остават фокусирани и върху напредъка в преговорите за нов пакет икономически стимули в САЩ.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на републикаците в Сената Мич Маконъл са провели телефонен разговор в четвъртък за първи път от президентските избори насам. По-рано Пелоси и лидерът на демократите в Сената Чък Шумър подкрепиха заедно двупартийно предложение за нов пакет стимули в размер на 908 млрд. долара, а Маконъл, от своя страна, представи алтернативно предложение за 500 млрд. долара.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте до съответно 0,959% и 1,717%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, продължава да отслабва до 90,48 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола се повишава. Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,6% до 48,99 долара за барел, а американският сорт WTI – с 0,4% до 45,84 долара.

Златото също продължава да поскъпва - с 0,4% до 1847,8 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още