IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow прибави 200 пункта благодарение на облекчените ограничения срещу Huawei

Търговията бе стимулирана и от акциите на Boeing, които поскъпнаха с 1,7% след съобщение, че птица може да е причина за катастрофата на 737 Max през март

23:39 | 21.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари завършиха борсовата сесия във вторник на положителна територия благодарение на временното облекчение на ограниченията срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei, съобщана CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави близо 200 пункта (0,77%) до ниво от 25 877,33 пункта.

От своя страна широкият измерител S&P 500 нарасна с 0,85% до 2864,36 пункта, като технологичният сектор отчете ръст от 1,2%.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се отчете с повишение от близо 1,1% до 7785,72 пункта.

Търговията с ценни книжа бе стимулирана и от акциите на Boeing, които поскъпнаха с 1,7%, след като в. Wall Street Journal съобщи, че удар с птица може да е станал причина за катастрофата на самолета 737 Max през март.

Във фокуса на пазарите бе съобщението на министерството на търговията в САЩ, от което става ясно, че страната ще разреши на Huawei да закупува продукти американско производство за поддръжка на вече съществуващите мрежи на компанията и да се осигурят софтуерни ъпдейти за телефоните на китайския производител до 19 август. Цел на мярката е да се сведат до минимум затрудненията за потребителите на Huawei по света.

„Това е нов лъч на надежда, че бихме могли да избегнем най-лошия възможен сценарий“, заяви Арт Хогън, главен пазарен стратег на National Securities, според когото пазарите реагират на положителните сигнали от търговския фронт.

Акциите на производителя на чипове Micron Technology поскъпнаха с близо 3%, а тези на Xilinx с 4,6%. Книжата на Qualcomm прибавиха 1,5% към стойността си, а тези на Nvidia и Lam Research – съответно 2,2% и 1,8%.

Решението на американската администрация бе направено близо седмица, след като властите в страната обявиха, че американските компании ще се нуждаят от лиценз, за да работят с Huawei. Това бе възприето като ескалация на търговската война между Вашингтон и Пекин.

S&P 500 и Dow отчитат спад от над 2% през май, докато при Nasdaq понижението е от 3,8%. При широкия измерител единствено секторът на недвижимото имущество е на положителна територия за месеца.

На стоковите пазари цената на петрола не намери единна посока. Американският сорт WTI отписва 0,24% от стойността си до 63,06 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент пък поскъпват с 0,22% до 72,13 долара за барел.

Златото на свой ред също поевтинява с 0,23% до цена от 1274,40 долара за тройунция.

При облигациите доходността върху 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства и достига съответно 2,43% и 2,847%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари срещу кошница от конкурентни валути, също нараства до 98,02 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още