IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow постигна най-силнен ръст от април благодарение на успокоението в търговията

Бенчмаркът на сините чипове добави 396 пункта по време на сесията в четвъртък

23:51 | 16.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Щатските индекси финишираха на зелена територия на фона на възобновените надежди за разрешаване на търговския спор между САЩ и Китай. Силните резултати за тримесечието на Walmart и Cisco Systems също зарадваха инвеститорите, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average скочи с 396 пункта до равнище от 25558,73 пункта, което е най-голямото му повишение в рамките на един ден от 10 април насам, благодарение на поскъпването на книжата на Walmart, Cisco Systems, Boeing и Caterpillar. Широкият измерител S&P 500 добави 0,8% към стойността си до ниво от 2840,69 пункта, а секторите на потребителските стоки и телекомите се представиха най-добре. Технологичният измерител Nasdaq Composite напредна с 0,4% до ниво от 7806,52 пункта.

Директорът на Националния икономически съвет Лари Кудлоу потвърди по-ранна информация, че Китай и САЩ ще проведат нов кръг от преговори по търговските въпроси по-късно през август, с което даде надежда на инвеститорите, че двете най-големи икономики в света могат да разрешат продължаващия търговски спор.

„Мисля, че движението на пазара е почти изцяло свързано с Китай“, казва Ранди Фредерик, вицепрезидент на отдел „Търговия и деривати“ в Schwab Center for Financial Research. „Зная, че спорът не е разрешен, но фактът, че те говорят е достатъчен пазарът да постигне ръст“, допълва той.

САЩ и Китай са въвлечени в търговски спор в последно време, като САЩ наложиха мита върху вносни китайски стоки. В същото време Китай отговори със собствени налози върху американски стоки. Инвеститорите се притесняват, че ескалация на търговските страхове може да доведе до забавяне на световната икономика и до понижаване на печалбите на корпорациите.

На корпоративния фронт книжата на Boeing и Caterpillar поскъпнаха със съответно 4,3% и 3,2%. Двете компании получават голяма част от приходите си извън САЩ, така че акциите им са силно чувствителни към новините, свързани с търговията.

Boeing отчете най-големия си еднодневен ръст от януари, докато Caterpillar постигна най-добрия си ден от над един месец.

Щатските индекси бяха подкрепени и от силните резултати през второто тримесечие на Walmart, които повишиха цената на акциите й с 9,3%. Компанията отчете най-големия скок на продажбите си в САЩ от десет години. Резултатите повишиха и цената на акциите на Target, която нарасна с 1,7%.

Cisco Systems също обяви по-добри от очакванията печалби, което помогна на книжата й да добавят 3% към стойността си. Резултатите на компанията бяха подкрепени от ръста на приходите от сегменти като киберсигурност и приложения.

Ръстът в четвъртък идва след резкия спад на щатските индекси в предходната сесия заради притесненията около икономическото и финансовото състояние на Турция и спада в стойността на технологичните акции.

В макроикономически план седмичните заявления при безработица в САЩ са достигнали 212 хил. миналата седмица, което е малко под прогнозите на Ройтерс за 215 хил. В същото време новозапочнатите жилища са достигнали годишен темп от 1,168 млн. единици през юли, което е доста под очакваните 1,26 млн. единици.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна до съответно 2,875% и 3,035%.

На валутните пазари курсът на еврото спрямо долара се повиши с 0,28% до 1,1375 долара за едно евро. В същото време доларовият индекс, който измерва стойността на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути намаля с 0,10% до ниво от 96,60 пункта.

Цените на петрола се повишиха на фона на стабилизирането на глобалните пазари в четвъртък, но отслабващите перспективи за търсенето на суров петрол оказват натиск върху цените.

Суровият петрол сорт Брент поскъпна с 56 цента до 71,32 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI добави 45 цента към стойността си до 65,46 долара за барел.

Цената на златото се отлепи от 19-месечното си дъно благодарение на отслабването на долара, но настроенията остават негативни. Американските фючърси върху златото намаляха с 1 долар до 1,184 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още