IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow отписа над 180 пункта в предпоследния ден на търговия за годината

Книжата на някой от най-големите печеливши за годината, в това число Microsoft, Visa, Nike и Procter&Gamble, завършиха на отрицателна територия

23:27 | 30.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските индекси завършиха борсовата сесия в понеделник на отрицателна територия, неуспявайки да задържат рекордните си ръстове от миналата седмица, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се раздели с 183 пункта (0,64%) до 28 462,14 пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 отписа близо 0,6% до 3221,32 пункта, а технологичния бенчмарк Nasdaq Composite отчете спад от 0,67% до 8945,99 пункта.

Книжата на някой от най-големите печеливши за годината, в това число Microsoft, Visa, Nike и Procter&Gamble, завършиха на отрицателна територия. Microsoft и Visa бяха сред най-големите печеливши в рамките на Dow тази година, отбелязвайки ръстове в стойността на книжата си от съответно 55% и 42%.

„Най-добре представящите се сектори за четвъртото тримесечие водят пониженията днес“, коментира Том Есайе, основател на Sevens Report. „Нищо ново не се случи, за да тласне пазара нагоре“ последните дни, коментира още той.

Американските пазари се радват на силно рали през декември, като основните индекси отбелязаха нови рекорди миналата седмица на фона на подновения оптимизъм. S&P 500 записа пет поредни седмици на ръстове, с което увеличението му за годината достига до 29%.  Бенчмаркът е напът да отбележи историческа година, като е само на един процентен пункт от това да отбележи най-доброто си годишно представяне от 1997 г. насам.

Понеделник е и четвъртият ден от т. нар. „рали на Дядо Коледа“ – период, който от историческа гледна точка е особено благоприятен за пазара. S&P 500 отбеляза повишение от 0,5% в рамките на по-кратката празнична търговия. От 1950 г. индексът отбелязва повишение от средно 1,3% по време на последните пет търговски сесии за годината и първите две от новата.

Настроението на пазара бе стимулирано от облекчаването на търговското напрежение между САЩ и Китай, които се договориха за първата фаза на търговското си споразумение.

Търговският съветник на Белия дом Питър Наваро заяви пред Fox News в понеделник, че официалното подписване по всяка вероятност ще стане следващата седмица или малко след това.

На стоковите пазари цената на петрола също поевтинява. Американският лек суров петрол се разменя при цена от 61,62 долара за барел, което е спад от 0,16%. От своя страна международния бенчмарк Брент загуби от цената си значително повече – 2,21% до 66,61 долара за барел.

Златото на свой ред поевтинява с минималните 0,01% до 1518 долара за тройунция.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте и достига съответно 1,886% и 2,336%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, също отслабна до 96,76 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още