IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow отново обръща тренда със спад от над 300 пункта

При S&P 500 и Nasdaq Composite понижението е от 0,9%

23:41 | 22.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите американски индекси не успяха да запазят положителното настроение от сряда, като завършиха със силни понижения сесията в четвъртък. Причина станаха съобщенията, че президентът Джо Байдън готви да предложи по-високи данъци върху капиталовата печалба за най-богатите, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се сви с 321 пункта (1%), изтривайки ръста от предходната сесия. От своя страна широкият измерител S&P 500, както и технологичният Nasdaq Composite се понижиха с по 0,9%.

По-рано през деня Bloomberg съобщи, че Байдън планира увеличение на данъка върху капиталовата печалба до 43,4% за най-богатите американци. Това ще увеличи налога до 39,6% за тези, които печелят милион или повече спрямо сегашните 20%. Намерението на президента бе съобщено и от Ройтерс и New York Times.

„Предложението на Байдън на практика удвоява данъка върху капиталовата печалба“ за тези, които печелят 1 млн. долара, коментира Джак Облин, съосновател на Cresset Capital Management. „Това е значителен ръст на разходите за дългосрочните инвеститори“, допълва той.

Преди да бъдат съобщени намеренията на администрацията, водещите индекси се търгуваха с леки ръстове на фона на поредна порция отчети и икономически данни.

Акциите на Tesla поевтиняха с над 3%, а тези на Amazon почти 1,6%.

Книжата на Southwest Airlines също отписаха близо 1,6% от стойността си, въпреки че според компанията резервациите за туристически полети продължават да се увеличават. Превозвачът записа и по-малка от очакваното загуба за първото тримесечие.

Досега компаниите като цяло се представят по-добре от очакванията на Wall Street за сезона на отчетите, но това изглежда не е достатъчно за горещия пазар, който миналата седмица достигна до нови рекордни ръстове.

Оптимизъм в четвъртък не можаха да донесат и новите данни за заявленията за помощи при безработица, които неочаквано се понижиха до ново дъно от началото на пандемията на фона на набиращия скорост пазар на труда.

Подадените за първи път заявления по редовните държавни програми са намалели с 39 хиляди до 547 хиляди през седмицата, приключила на 17 април, показват данните на Министерството на труда. Икономистите в проучване на Bloomberg очакваха 610 хиляди заявления. Данните от предходната седмица бяха ревизирани до 586 хиляди молби.

В четвъртък Републиканската партия представи своето контрапредложение на инфраструктурния пакет на Байдън за 2 трлн. долара. Планът е на стойност 568 млрд. долара и включва инвестиции за мостове, летища, пътища и язовири, но не и увеличение на данъците.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации продължи да намалява до съответно 1,547% и 2,227%.

Доларовият индекс от своя страна нарасна до 91,28 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола се повишава. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,4% до 65,56 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол – с 0,5% до 61,64 долара за барел.

Златото обаче поевтинява с 0,5% до 1784,4 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още