IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow откри сесията с ръст от почти 300 пункта*

Основните индекси все още са напът да отбележат леки спадове за седмицата, тъй като опасенията за инфлацията помрачиха настроенията

17:46 | 14.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските акции поскъпват в петък, като се възстановиха за втори ден, водени от технологичните акции, след като Wall Street започна седмицата с големи загуби, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones се покачва с над 260 пункта, S&P 500 нараства с 1,07%. Технологичният Nasdaq Composite прибавя 1,3%.

Акциите поскъпнаха дори след като данните показаха, че покупките на потребителите не са се увеличили миналия месец. Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април след силен ръст през предходния месец, когато помощите за пандемията осигуриха на милиони американци възможност да повишат разходите си.

Основните индекси все още са напът да отбележат спадове за седмицата, тъй като опасенията за инфлацията помрачиха настроенията.

Dow и S&P 500 се понижават с повече от 1% за седмицата, докато технологичните акции са засегнати особено силно, заличавайки над 3% от стойността на Nasdaq за седмицата.

Въпреки това в днешната последна сесия технологичните компании са печеливши, като Tesla записва ръст с 1,2%. Twitter също записва ръст с повече от 1%. Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Alphabet се търгуват на зелено.

Акциите на Disney се откроиха от тази тенденция, поевтинявайки с 4,5%, след като публикуваха по-слаби от очакваното приходи и стрийминг абонати.

Акциите, влияещи се най-силно от продължаващото възстановяване, отчетоха повишения в петък, след като Центровете за контрол и превенция на заболяванията облекчиха мерките против COVID, включително разрешението ваксинираните хора да не носят маски и на закрито.

United Airlines и American Airlines се покачиха с повече от 4%, докато Norwegian Cruise Line и Royal Caribbean напреднаха с повече от 4%.

Волатилността на пазара тази седмица дойде от данните за инфлацията. Индексът на потребителските цени се увеличи с 4,2% спрямо година по-рано през април, което беше най-бързото повишение от 2009 г. Това породи опасения, че Федералният резерв може да бъде принуден да направи промени в политиката си.

Цената на петрола се повишават, като към 17:23 часа сортът Брент поскъпва с 1,91% до 68,33 долара за барел, докато американският лек суров петрол записва ръст от 1,93% до 65,05 долара за барел.

* Информацията е актуална към 17:15 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още